Međunarodni simpozij o izazovima u zapošljavanju mladih

Univerzitet Abdullah Gül (AGU), u gradu Kayseri u Turskoj, imao je čast organizirati i biti domaćinom prvog Međunarodnog simpozija o izazovima u zapošljavanju mladih (ISYEC) u periodu od 23. do 27. juna 2014. godine.

Tokom proteklih nekoliko decenija povećala se svijest o nezaposlenosti mladih, kao i interes za to pitanje. Usljed globalnih ekonomskih i finansijskih kriza, te zbog demografskih faktora, stopa nezaposlenosti mladih ubrzano je rasla. Uzimajući u obzir ozbiljne probleme s kojima se mladi suočavaju, cijela javnost u Evropi i šire je svjesna nužnosti proaktivnog djelovanja različitih sektora u cilju pronalaska rješenja.

Događaj je organizovan u partnerstvu Univerziteta s Ministarstvom za mlade i sport, Ministarstvom za EU (Turska Međunarodna Agencija) , SALTO-Youth Euromedom i Resursnim centrom za dobru praksu (u ime Europske komisije).

ISYEC je podržao i predsjednik Republike Turske, Abdullah Gül.

Cilj ovog događaja bio je pružanje prilike za akademsko istraživanje i saradnju među različitim poljima djelovanja koja se tiču zapošljavanja mladih, jačanje razmjene, protoka i rezultata saradnje sljedeća tri sektora:

  • Obrazovni sektor (formalni i neformalni)
  • Privatni sektor
  • Javni sektor

isyecisyec 1

Teme konferencije su bile:

  • Prezentiranje koncepta međusektorske saradnje i razmjena iskustava u postojećoj međusektorskoj saradnji,
  • Formuliranje preporuka za bolju sektorsku saradnju i njeno promoviranje u akademskim institucijama i organizacijama civilnog društva,
  • Iznošenje postojećih prilika za osnaživanje mladih.

    Prvog dana fokus je bio na trenutnoj situaciji u sektoru zapošljavanja mladih i međusektorskoj saradnji. Drugi dan tematska sesija je nazvana "Gradnja mostova između različitih polja djelovanja". Sesija je omogućila da stručnjaci predstave primjere i priče o uspjehu inicijativa koji se trenutno provode. Treći dan iskorišten je kao polazište za buduće planove i saradnje.Nakon zvanične ceremonije otvaranja događaja, počelo je trodnevno održavanje aktivnosti; okruglih stolova, te prezentacija radova i primjera dobre prakse. Tokom okruglih stolova 4 ili 5 stručnjaka i moderator raspravljali su o temi dana u plenarnoj sesiji, dok su se prezentacije odvijale u 4 istovremene sesije, pri čemu su  govornici imali priliku prezentirati primjere dobre prakse, dati savjete manjoj grupi učesnika, i potaknuti  na razmatranje budućih zajedničkih projekata.Posljednjeg dana simpozija učesnici su dobili priliku da sudjeluju u sesiji Otvoreni prostor (Open Space) te da za štandom predstave svoju organizaciju i inicijative, što je potaknulo umrežavanje među učesnicima.
    Na prvom organiziranom ISYEC-u učestvovali su brojni stručnjaci iz tri sektora i važnih institucija kao što su:   SALTO-Youth Euromed RC and Dobra praksa (u ime Europske komisije, Svjetska banka, Vijeće Europe, Tursko ministarstvo za mlade i sport, Tursko ministarstvo za EU, Turska državna agencija, ENACTUS, KOSGEB, ISKUR, Univerzitet iz Ankare, Middle East Technical University, Univerzitet Bilkent, Europski forum mladih i dr.

ISYEC je posredovao u ostvarivanju više od 5 miliona interakcija na društvenim medijima.

Predstavnica Instituta je tokom drugog dana simpozija prezentirala aktivnosti Instituta u Bosni i Hercegovini na pitanjima neformalnog obrazovanja mladih i zapošljavanja.

isyec2isyec3

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search