Razmjenom iskustava do snažnijeg omladinskog sektora u BiH

Institut za razvoj mladih KULT danas je organizirao događaj pod nazivom ExCHANGE – Razmjenom iskustava do snažnijeg omladinskog sektora u BiH.

Ovaj događaj simboličnog naziva ExCHANGE, bio je savršena prilika za razmjenu dosadašnjih, bogatih iskustava organizacija kao i za povezivanje svih učesnika i mogućnost zajedničkog djelovanja u aktivnostima koje ih očekuju. Događaju je prisustvovalo oko 50 učesnika, predstavnika organizacija i aktivista koji svakodnevno rade sa mladima i za mlade, s ciljem stvaranja pozitivnih promjena u društvu.

Povod današnjeg susreta bilo je svečano potpisivanje ugovora sa organizacijama, koje će u periodu koji slijedi raditi na aktivnostima za bolju budućnost mladih u BiH. Institut za razvoj mladih KULT danas je dodijelio 4 granta u iznosu od 265.000 KM, a prethodno su dodijeljena još 4 granta organizacijama koje su u proteklom periodu započele sa provedbom aktivnosti.

Ugovore za dodjelu grantova danas su potpisale organizacije: Omladinska novinska asocijacija u BiH, Udruženje Progresivni razvoj organizacija i individua PROI, Udruženje za edukaciju i razvoj „Dignitet“ i Asocijacija srednjoškolaca u BiH.

Svojim obraćanjem prisutnima, događaj je otvorio generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić: „Ovaj događaj je svojevrsno putovanje kroz sve ono što smo zajedno postigli, ali i korak ka budućnosti koju skupa gradimo. Vrijeme je da prepoznamo svoje kapacitete i maksimalno ih iskoristimo kako bismo postigli stvarne i održive promjene. Ujedinjeni u ovoj misiji, možemo prevazići prepreke i zajedno graditi bolju budućnost za mlade ljude u našoj zemlji. Važno je prepoznati da svi mi ovdje, bez obzira na veličinu naših organizacija, dijelimo istu misiju – stvaranje snažnijeg i održivijeg omladinskog sektora u BiH. CHANGE program nam omogućava da zajedno ostvarimo tu viziju. Želim izraziti iskrenu zahvalnost Ambasadi Švedske, jer je njihova podrška ključna za uspjeh ovog programa i naših zajedničkih napora. Hvala vam što ste partneri na našem putovanju prema snažnijem omladinskom sektoru“, istaknuo je Bešić.

„Mladi su budućnost, ali i sadašnjost. Ukoliko mladi ne vide budućnost u svojoj zemlji, oni će prilike potražiti negdje drugo. Beznadežnost čini da mladi odlaze, a da bi se taj trend preokrenuo, mladi trebaju biti dio formiranja budućnosti u ovoj zemlji. Uz podršku Švedske, Institut je uložio mnogo napora i truda da osnaži i obuči mlade ljude, službenike za mlade, poduzetnike, mlade političare i one koji rade u omladinskim organizacijama u lokalnim zajednicama. Međutim, ne možemo sami poboljšati perspektivu mladih, a ni Institut to ne može sam. Jedan od ciljeva programa CHANGE je da omladinske organizacije uspostave jake međusobne veze i budu podrška jedne drugima, posebno u poboljšanju saradnje sa vlastima. Danas obilježavamo dodjelu grantova najuspješnijim omladinskim organizacijama u zalaganju za implementaciju zakonskog okvira za mlade u BiH i podržavanju razvoja omladinskog sektora. Čestitam vam i želim vam svima uspješan rad“, rekla je generalna direktorica Side Eva Smedberg.

Na događaju se razgovaralo i o postignućima ostvarenim u oblasti rada s mladima u Bosni i Hercegovini, te dobrim primjerima iz prakse. Nakon predstavljanja uspješnih priča i organizacija koje su do sada uz podršku Instituta provodile aktivnosti, uslijedio je panel pod nazivom “Uspjesi i izazovi u radu s mladima u BiH“. Učesnici panela bili su: Amir Hasanović iz Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO NE Sarajevo, Ammar Grabić iz ONAuBiH Sarajevo i Edisa Demić iz Udruženja “Dignitet” Mostar.

Učesnici panela došli su do zaključka da je važno do rješenja za postojeće izazove doći povezivanjem, saradnjom i sinergijom, dijeleći različita iskustva i učeći jedni od drugih. Složili su se da na taj način imaju mnogo veću mogućnost brže i sigurnije ići naprijed, stvarajući bolje uvjete za mlade u našoj zemlji.

Događaj ExCHANGE – Razmjenom iskustava do snažnijeg omladinskog sektora u BiH organizirao je Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Ambasade Švedske u BiH.

 

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavno i stručno osoblje iz BiH učilo metode i tehnike za podržavajuće učionice

Nastavno i stručno osoblje srednjih škola u Bosni i Hercegovini se redovno...

Rad s mladima

Inicijativom “Omladinski akcelerator” do dijaloga za bolji položaj mladih u općini Novo Sarajevo

U nastojanju da osnaži mlade u Bosni i Hercegovini i unaprijedi njihovo...

Rad s mladima

Ljetni kamp aktivizma u zajednici – šta smo naučili?

Ljetni kamp aktivizma u zajednici je završen, a mi još uvijek zbrajamo...