Pravila privatnosti

Upotrebom naših usluga povjeravate nam svoje podatke čime prenosite veliku odgovornost na nas. Naporno radimo kako bismo zaštitili vaše podatke i omogućili vam nadzor nad njima.

Pravila o privatnosti objašnjavaju koje podatke i zašto ih prikupljamo, te kako ih možete ažurirati, upravljati njima, eksportovati ih i izbrisati. Za više informacija o radu Instituta, vratite se na početnu stranicu ili posjetite jedan od sljedećih linkova:

  1. Mentalna aritmetika i NLP Brainobrain
  2. Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE

Brojne usluge koje Institut pruža svojim partnerima (organizacijama civilnog društva, jedinicama lokalne samouprave, donatorima) i korisnicima obuka znače i različite načine na koje prikupljamo vaše podatke.

Na primjer, možete se registrirati na našoj online platformi APPLY ako želite aplicirati na grantove Instituta, procijeniti i razviti organizacijske kapacitete i performanse, ili preporučiti neki projektni prijedlog. Za više o njihovim pravilima o privatnosti pogledajte ovaj link.

Mnoge potrebne dokumente u projektnom ciklusu nam trebate dostaviti putem drugih online alata (Smartsheet, email i sl). Za njihova pravila o privatnosti posjetite njihove zvanične web stranice.

Ako imate bilo kakvo pitanje u vezi s ovim pravilima o privatnosti, uvijek nas možete kontaktirati putem emaila.

Podaci koje Institut prikuplja

Podatke prikupljamo kako bismo svojim korisnicima pružali bolju uslugu. Podaci koje Institut prikupi i način na koji ih upotrebljava ovisi o vašoj upotrebi naših online alata.

Registracija u online platformi APPLY

Kada izradite svoj nalog u online platformi APPLY, pružate nam svoje i osobne podatke svoje organizacije, uključujući vaše ime i kontakt podatke. Na svoj račun možete dodati i druge dokumente i podatke koji su predviđeni kao opcionalni ili obavezni u sklopu jednog ili više programa koje ćete koristiti unutar APPLY-a.

Podaci koje prikupljamo dok koristite naše usluge

Prikupljamo podatke o vašoj interakciji s našim uslugama, uključujući aktivnost u online alatima, datum, vrijeme i registrirane naloge koji su uslugu koristili. Te podatke prikupljamo kada se npr. ulogujete u svoj nalog na online platformi APPLY, popunite neki od obrazaca ili nam pošaljete email s upitima, dopunama i primjedbama. To uključuje sadržaj kao što su e-poruke koje napišete i primite, fotografije i videozapisi koje spremite, dokumente i tablice koje izradite te komentare koje objavite.

Ako naše usluge koristite za apliciranje na grantove koje Institut facilitira, prikupljene podatke takođe dijelimo s donatorima koji su osigurali sredstva za koja aplicirate. Dokumente koje prilažete uz svoju aplikaciju donatorima stavljamo na uvid samo uz njihov prethodni zahtjev. U svim drugim slučajevima podaci koje dijelimo s njima se nalaze u formi periodičnih, odnosno finalnih izvještaja o implementaciji projekta.

Mediji

U nekim slučajevima, Institut može prikupljati podatke o vama i iz javno dostupnih izvora. Na primjer, ako se vaše ime pojavi u medijima u vezi s implementacijom projekta ili u svrhu procjene i jačanja organizacijskih kapaciteta i performansi, iste sadržaje možemo podijeliti u našim društvenim medijima ili spomenuti u odgovarajućem izvještaju prema vama ili donatorima. Podatke o vama možemo prikupljati i od pouzdanih partnera, uključujući marketinške partnere koji nam pružaju podatke o mogućim korisnicima naših usluga.

Zašto Institut prikuplja podatke

Kao što smo ranije spomenuli, podatke prikupljamo primarno kako bismo razvijali bolje usluge, te u svrhu izvještavanja prema donatorima.

Vaše podatke koristimo kako bismo vam pružali svoje usluge, primjerice kako bismo obradili vaše aplikacije na grantove i prikazali vam rezultate tih aplikacija ili kako bismo procijenili vaše kapacitete i performanse, te vam pomogli da ih unaprijedite.

Vaše podatke koristimo i da bismo osigurali ispravan rad svojih usluga, na primjer praćenjem zastoja ili rješavanjem poteškoća koje nam prijavite. Vaše podatke koristimo i za unapređenje svojih usluga – primjerice, ako znamo u kojim koracima online aplikacije na grantove Instituta korisnici najčešće pogriješe, možemo poboljšati instrukcije u tim koracima.

Podaci koje prikupimo na postojećim uslugama pomažu nam pri razvoju novih. Tako ćemo vam se obratiti kada primijetimo da neka naša nova usluga odgovara vašem profilu ali se u svakom trenutku možete odjaviti od takvih vrsta poruka.

Podatke koristimo i u analitičke i mjerne svrhe kako bismo razumjeli različite načine i upotrebe svojih usluga. Radi optimizacije dizajna proizvoda, možemo na primjer pratiti i analizirati podatke o vašim posjetama našim web-lokacijama i koliko dugo vam je trebalo da završite neki od koraka.

Prikupljene podatke kao što je email adresa koristimo za direktnu komunikaciju s vama. Ako vi kontaktirate Institut, evidentiramo zapis o vašem zahtjevu radi lakšeg rješavanja vaših problema.

Podatke koristimo kako bismo unaprijedili sigurnosti i pouzdanost svojih usluga, uključujući otkrivanje, sprečavanje i preduzimanje mjera za rješavanje prevara, zloupotreba, sigurnosnih rizika i tehničkih poteškoća koje mogu naštetiti Institutu, našim korisnicima ili javnosti.

Prije upotrebe podataka u svrhe koje nisu navedene u ovim pravilima o privatnosti tražit ćemo vaš pristanak.

Upravljanje podacima te pregled i ažuriranje podataka

Kada ste prijavljeni, uvijek možete pregledati i ažurirati podatke tako što ćete posjetiti usluge koje upotrebljavate. Na primjer, ako ste organizacija civilnog društva, prilikom registracije unutar APPLY, tražimo vam da popunite formular Eligibility koji predstavlja vaš profil s najpotpunijim i najnovijim informacijama relevantnim za rad Instituta. Ukoliko bilo koji od tamo navedenih podataka koje ste nam ponudili bude promijenjen ili više ne važi, sa nekoliko klikova i odgovora moći ćete isti dopuniti i izmijeniti.

Izvoz, uklanjanje i brisanje podataka

Po želji možete izvesti kopiju sadržaja sa svog APPLY računa da biste ga sigurnosno kopirali. Također možete zatražiti uklanjanje sadržaja s Institutove online platforme APPLY na osnovu primjenjivih zakona. Da biste izbrisali svoje podatke, možete pristupiti svom računu (Account) unutar APPLY i pod opcijom Privacy kliknuti na odgovarajuće dugme.

Institut po potrebi izvozi vaše podatke i prezentira ih u obliku izvještaja našim donatorima kako bi ih oni evidentirali za svoje potrebe i obradili a u svrhu bolje pripreme budućih programa za dodjele grantova i obuke. Osobne podatke naših korisnika ćemo izvan Instituta podijeliti ako u dobroj vjeri smatramo da su pristup tim podacima te njihova upotreba, čuvanje ili otkrivanje razumno opravdani za:

  • implementaciju primjenjivih propisa, prilikom vođenja pravnog postupka ili na osnovu valjanog zahtjeva vlasti;
  • otkrivanje, sprečavanje ili drugu vrstu rješenja prevara i sigurnosnih ili tehničkih problema;
  • zaštito od kršenja prava, vlasništva ili sigurnosti Instituta, naših korisnika ili javnosti kao što to nalaže ili dopušta zakon.

Podatke koji ne otkrivaju identitet možemo dijeliti javno i sa svojim partnerima, primjerice izdavačima, oglašivačima, ili razvojnim programerima. Na primjer, podatke dijelimo javno kako bismo prikazali trendove o općenitoj upotrebi naših usluga i u civilnom društvu općenito.

Zaštita i zadržavanje vaših podataka

Svi Institutovi alati se razvijaju uz snažne sigurnosne karakteristike koje trajno štite vaše podatke. Ako otkrijemo bilo šta sumnjivo za što mislimo da zahtijeva važu pažnju, obavijestit ćemo vas i detaljno uputiti kako da se bolje zaštitite.

Vrijeme zadržavanja podataka koje prikupljamo može da se razlikuje ovisno o programu u svrhu kojeg su prikupljeni ali ne može biti kraće od sedam (7) godina. Možete izbrisati neke podatke kad god želite u vašim korisničkim računima ali podaci prikupljeni i poslani našim partnerima u za to predviđenim izvještajima ostaju u arhivu Instituta (nekada i u fizičkoj kopiji) do za to predviđenog datuma. Ostali podaci se brišu automatski nakon određenog vremena ili kada izbrišete svoj račun.

Kada se ova pravila primjenjuju

Ova pravila o privatnosti se primjenjuju na sve usluge koje pruža Institut putem svojih alata za vođenje grantova i procjenu organizacijskih kapaciteta i performansi. Ne primjenjuju se na usluge Instituta koje imaju zasebna pravila o privatnosti u koja nisu uključena ova pravila.

Povremeno mijenjamo ova pravila o privatnosti. Prava korisnika koja proizlaze iz ovih pravila o privatnosti neće biti smanjena bez izričitog pristanka korisnika.