Službenici i službenice za mlade su zagovarači mladih u jedinicama lokalne uprave

Osnovna obuka službenika i službenica za mlade okupila je 19 službenika iz cijele Bosne i Hercegovine koji će do kraja ove kalendarske godine razmjenjivati svoje mišljenje u polju politika prema mladima, radu s mladima, ali i razvijati svoje profesionalne i lične vještine kako bi bili bolji i mladima pristupačniji uposlenici jedinica lokalne samouprave ili nadležnih ministarstava.

Prvi modul obuke bio je posvećen radu s mladima, ulogom mladih u procesima donošenja odluka te legislativi za pitanja mladih. Polaznici obuke su mapirali grupe mladih sa kojima institucije rade, analizirali gdje se mladi okupljaju i kako mlade motivirati za aktivno učešće u društvu.

„Razmjena iskustava i dobrih praksi sa kolegama proširila je moj pogled na izazove i potrebe mladih u cijeloj državi. Prvi modul obuke nam je omogućio bolje razumijevanje pravnih okvira ali i politika koje se kreiraju prema mladima, motivišući nas da postanemo bolji i glasniji zagovornici prava i potreba mladih. Osim profesionalnog usavršavanja, obuka mi je omogućila da spoznam prostor kreativnog i inovativnog djelovanja u daljem radu, što je meni od posebnog značaja jer sam i sama mlada osoba koja želi doprinijeti položaju mojih vršnjaka, ali na način koji je mladima danas razumljiv i pristupačan. Sjajni treneri sa kojima smo radili su nam pružili mnogo alata i mehanizama koji će već sad olakšati da napravimo prve dalje korake u našem radu s mladima u lokalnim zajednicama, a posebno se radujem umrežavanju sa ostalim kolegama i potencijalnim zajedničkim djelovanjem u oblasti mladih“, rekla je Ivana Kovačević, Opština Teslić.

Pored teorijskog dijela obuka, modul je ponudio polaznicima i praktičnu primjenu kroz niz tehnika koje mogu uključiti u svoj svakodnevni rad sa omladinskim organizacijama ali i u drugim poljima rada s mladima. Posebna pažnja je posvećena i razumijevanju motivacije mladih i njihovoj participaciji u procesu donošenja odluka te na koji način uključiti mlade u kreiranje strateških dokumenata.

Polaznici su se bavili osnovama politika prema mladima te evropskim programima i strategijama prema mladima. Imali su i priliku da kroz razgovor sa službenicom za mlade Općine Ilijaš čuju i primjere dobre prakse o radu s mladima i manjoj zajednici. Jedna od osnovnih poruka ovog razgovora je neophodnost da službenik bude pristupačan i dostupan mladima te da je neophodno da je na terenu i sa mladima.

„Prije svega bih pohvalio organizaciju i sadržaj obuke, a posebne pohvale predavačima koji su svojim načinom prenošenja znanja, mene lično dodatno zainteresirali na koji način lokalna zajednica kroz organe upravljanja može animirati mlade da unaprijede svoj položaj i preuzmu važniju ulogu u procesima odlučivanja. Ovakva profesionalna i mentorska podrška koju pruža Institut putem ove obuke je upravo ono što službenicima za mlade treba, kako bi dobili potvrdu onoga što rade dobro te dobili nove informacije i dodatni motiv da budu još bolji u svom radu”, naveo je Ahmet Kešetović, Grad Tuzla.

Institut za razvoj mladih KULT već dugi niz godina organizira i provodi programe obuke službenika za mlade i certificiranje službenika, koji se bave radom sa mladima u gradskim, opštinskim/općinskim i kantonalnim organima vlasti. Program obuke sastoji se od 120 radnih sati, raspoređenih u pet obaveznih modula koji će se održati u periodu od juna do decembra 2024. godine u različitim gradovima u Bosni i Hercegovini. Dodjela certifikata uspješnim polaznicima/ama bit će upriličena u decembru ove godine.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Obuke i treninzi za omladinske lidereUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Eko-dizajn mode

Kako bi podigla svijest o očuvanju okoliša, Medina Sokolović Alajmović, profesorica matematike...

Obuke i treninzi za omladinske lidereUMIDp

Izgradnja snažnog političkog imidža i umrežavanje je put ka uspjehu na lokalnim izborima

Grupa mladih političara i političarki, članova različitih bosanskohercegovačkih stranaka je započela svoju...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...