Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje je organizirao Institut za razvoj mladih KULT u Sarajevu i Banjoj Luci, s ciljem obilježavanja Narandžastog dana.

Institut za razvoj mladih KULT već godinama ukazuje na problem nasilja nad ženama i djevojčicama i svakog mjeseca obilježava Narandžasti dan, dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Kroz različite kampanje i aktivnosti, Institut upoznaje javnost o prisutnosti nasilja nad ženama i djevojčicama, educira mlade o načinima prijave i prevencije nasilja, te zagovara najbolja rješenja za zaustavljanje ili smanjenje nasilja nad ženama i djevojčicama.

Upravo zato, Institut je organizirao ove radionice, kako bi mladima približio temu samopouzdanja, lične sigurnosti, nasilja i zaštite ali i važnosti samopouzdanja i lične sigurnosti u borbi protiv nasilja. Učesnici radionica imali su priliku da kroz vježbe pozitivnih afirmacija, edukativne diskusije i praktične savjete, bolje razumiju vlastite vrijednosti te nauče prepoznati i minimizirati rizike u svakodnevnim situacijama. Učesnici radionica bavili su se temama pasivnog, asertivnog i agresivnog ponašanja, reakcijama na emociju straha, ali i dramskih trouglom, kroz koji su se bolje upoznali sa ulogama žrtve, nasilnika i spasitelja.

Nakon radionica, učesnici su ponijeli nova poznanstva, pozitivno iskustvo ali i nove informacije o sebi i ljudima oko sebe: „Radionica mi je omogućila upoznavanje ljudi otvorenog razmišljanja i svakako da sam sa sobom ponijela nešto novo sa ove radionice. Ovo je bilo odlično iskustvo, dopao mi se pristup trenerice i drago mi je što smo se kao grupa povezali i aktivno učestvovali u zadacima“, navela je jedna od učesnica.

Ove aktivnosti motivirale su učesnike da ulože zajednički trud u izgradnji sigurnog okruženja te osnažuje mlade da postanu svjesni akteri u prevenciji nasilja, doprinoseći kulturi nulte tolerancije prema nasilju nad ženama i djevojčicama.

Radionice je vodila Nataša Pivašević, diplomirana psihologinja i savjetnica Transakcione analize pod supervizijom.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...