Kako približiti BiH Evropskoj uniji? Mladi znaju!

Događaj Inicijative mladih za EU integracije održan u okviru projekta “Inkubator zagovaračkih inicijativa mladih” istakao je angažman mladih i njihove zagovaračke inicijative iz oblasti vladavine prava i ljudskih prava sa fokusom na borbu protiv nasilja nad ženama i borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

Predstavljena je i kampanja “Snaga mladih je most ka Evropi”, koja ima za cilj promovirati inicijative za EU integracije Bosne i Hercegovine. Podršku inicijativama dala je i Aurelie Valtat, šefica političkog odjela i odjela za evropske integracije, EU Delegacija u BiH i Lana Prlić, zastupnica u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da su zagovaračke inicijative mladih za EU integracije BiH ključ za napredak i razvoj države, na promotivnom događaju prezentiran je i manifesto/koalicija nevladinih organizacija i institucija u BiH kojoj se mogu pridružiti sve zainteresirane strane.

Mladi iz Sarajeva, Travnika i Tuzle poručili su da su zagovaračke inicijative mladih za EU integracije BiH ključ za stvaranje boljih uslova za život svih građana u BiH te da su posvećeni snažnom i transparentnom procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Cilj ovog programa je povećati učešće i utjecaj mladih u kreiranju i usvajanju EU-integracijskih politika u BiH, odnosno  osigurati da mladi imaju značajan utjecaj na političke odluke i reforme u vezi s EU integracijama. Kroz aktivno uključivanje u procese odlučivanja, savjetovanja s relevantnim institucijama i sudjelovanje na sastancima, mladi iz BiH će imati priliku iznijeti svoje prijedloge, stavove i rješenja te ostvariti konkretni utjecaj na kreiranje politika.

“Bosanskohercegovačko društvo se suočava s ozbiljnim izazovima, uključujući političku polarizaciju, nedostatak predanosti vladavini prava i putu prema EU. Projekt „Inkubator zagovaračkih inicijativa mladih“ je naš odgovor na ove izazove. Cilj nam je osnažiti mlade, pružiti im zagovaračke vještine te potaknuti njihovo aktivno sudjelovanje u EU integracijama. Vjerujemo da su inicijative mladih ključne za izgradnju bolje budućnosti, stoga organiziramo aktivnosti za dublje razumijevanje izazova i konstruktivan dijalog. S našom vjerom u snagu mladih, želimo podići svijest o važnosti EU integracija za budućnost Bosne i Hercegovine te potaknuti mlade na aktivno zagovaranje i umrežavanje, te uspostaviti snažna partnerstva između državnih organa, međunarodne zajednice i mladih lidera.“ , navela je Jasmina Čekrić, izvršna direktorica PROI-a.

Na događaju se prisutnima obratio i generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić: “Institut za razvoj mladih KULT preko 20 godina podržava inicijative koje unapređuju položaj mladih, a posebno smo fokusirani na strateška opredjeljenja institucija vlasti, strategije prema mladima, njihovo kreiranje i provedbu. U procesima u kojima se odlučuje o budućnosti mladih treba se čuti glas mladih. Bosna i Hercegovina je na svom EU putu kroz koji treba uskladiti niz zakonskih rješenja koji se itekako tiču mladih i zbog toga uvijek podržavamo da se glas mladih čuje u ovako važnim pitanjima poput vladavine prava, ljudskih prava i rodne ravnopravnosti. Sva ta pitanja možda nisu naizgled prioritetna mladima ali itekako utječu na njihov svakodnevni život i nama u Institutu je vrlo važno da se njihova promišljanja čuju i budu uvažena, kako među bosanskohercegovačkim vlastima, tako i u EU.”

Projekt “Inkubator zagovaračkih inicijativa mladih” realizira se uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *