Jasmin Bešić i Jan de Jong: O dosadašnjim iskustvima, digitalnom nomadstvu i motivaciji

Generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić sastao se sa Jan de Jongom iz Udružnja digitalnih nomada u Hrvatskoj.

Svrha sastanka bila je razmjena iskustava i  informacija o proteklim i trenutnim projektima na kojima rade ali i o trenutnom položaju mladih i stanju poslovnog sektora u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Janovo putovanje, od odlaska iz rodne Nizozemske do izgradnje uspješne karijere i porodičnog života u Hrvatskoj vrlo je inspirativno i motivirajuće. Jan de Jong je pokretačka snaga ideje o digitalnom nomadstvu u Hrvatskoj i regiji, a koja značajno utječe na ekonomiju i turizam svake zemlje koja ovu ideju prihvati. Firma u kojoj trenutno radi, Webpower Adria, nudi fantastična rješenja za digitalni marketing.

Hrvatska je među prvim zemljama Europske unije otvorila vrata digitalnim nomadima, odmah iza Estonije. Izmjenama Zakona o strancima, koje su stupile na snagu 1. januara 2021. godine, uvela je pojam “digitalni nomad” i regulirala njihov status. Inicijativu za uvođenje digitalnih viza pokrenuo je upravo Jan de Jong.

Jasmin Bešić i Jan de Jong razmotrili su i izazove poput birokratskih složenih procedura u obje zemlje i nedostatka jasne strateške vizije vlasti, posebno kada je riječ o zadržavanju mladih ljudi i njihovih porodica.

Uprkos navedenim izazovima, sastanak je rezultirao zajedničkim prepoznavanjem mogućnosti koje Hrvatska, ali i BiH pružaju mladima.

Iz ovog sastanka proizilazi i poruka generalnog direktora Instituta za razvoj mladih KULT mladim ljudima – da istraže šta nude digitalni nomadi i da se pridruže zajedničkom pokretanju priče o digitalnom nomadstvu u Bosni i Hercegovini.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Podrška kroz grantoveProgramsko partnerstvo

Kako približiti BiH Evropskoj uniji? Mladi znaju!

Događaj Inicijative mladih za EU integracije održan u okviru projekta “Inkubator zagovaračkih...

Programsko partnerstvoRad s mladima

Ljetni kamp aktivizma u zajednici kao motivacija za nove prilike

„Mislila sam da je beznadežno sve do jula mjeseca ove godine kada...

Programsko partnerstvoRad s mladima

Prostor za mlade u Goraždu je pravo, a ne samo želja mladih!

Kada dan započne čitanjem maila koji kaže: “Dragi naši prijatelji iz Instituta...