ONAuBiH: Predstavljeno istraživanje o mladima u bh medijima

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT danas su prisustvovali prezentaciji publikacije pod nazivom “Mladi u fokusu: Medijska izvještavanja o omladinskim politikama u BiH”.

Rezultati istraživanja koje je ONAuBiH nedavno provela, jasno ukazuju na nedostatak uređivačkih politika koje bi se bavile mladima. Na taj način mladi su marginalizirani, a teme koje ih se tiču su često površno obrađene, ostavljajući dojam da su prisutne samo radi popunjavanja programa, bez dubljeg razumijevanja njihove stvarne važnosti i uticaja na društvo.

Istraživanje je pokazalo da su mladi u bh medijskom prostoru –  protagonisti bez glasa.

“Ova prezentacija predstavlja korak naprijed u osvještavanju javnosti o važnosti adekvatnog medijskog izvještavanja o mladima i omladinskim politikama. Nadamo se da će naše preporuke doprinijeti poboljšanju situacije te da će mediji prepoznati svoju ulogu u informiranju i osnaživanju mladih”, izjavila je članica Upravnog odbora ONAuBiH, Hadžera Žutić.

Uz prisustvo novinara, mladih i partnera, istraživački tim je detaljno analizirao nedostatke u medijskom prikazu mladih i omladinskih politika u Bosni i Hercegovini te ponudio konkretne preporuke za poboljšanje situacije. Istraživački tim činili su: Dr. Jasminka Džumhur, Vanja Šunjić, Vanja Pejić, Anđela Borovčanin Knežević i Ammar Grabić.

Na prezentaciji se govorilo o ključnim nalazima publikacije, među kojima se ističe nedostatak adekvatne medijske pokrivenosti relevantnih tema koje se tiču mladih, kao i nedostatak angažmana medija u edukaciji i informiranju mladih o njihovim pravima i politikama koje ih se tiču.

Istraživanje prvenstveno definiše trenutno stanje u medijskom izvještavanju o mladima, obuhvatajući identifikaciju i analizu relevantnih dokumenata, postupanje medija te analizu institucionalnih mehanizama.

Korištene su kvalitativne i kvantitativne metode, uključujući pregled zakonodavstva, analizu sekundarne literature, upućivanje upitnika medijima i institucionalnim mehanizmima te rezultate monitoriranja medija, uključujući sva tri javna radio-televizijska emitera: Radio-televiziju Bosne i Hercegovine, Radio-televiziju Federacije BiH i Radio-televiziju Republike Srpske, printane medije: Glasa Srpske, Dnevnog avaza, Oslobođenja, Nezavisnih novina i Večernjeg lista, elektronske informativne medije kao što su Al Jazeera u BiH, N1 BiH, Klix, Glas Srpske, Nezavisne novine, Radio Sarajevo, Bljesak i Buka te društvene mreže: Facebook i Instagram.

“Printani mediji i portali uglavnom ne posvećuju dovoljno pažnje mladima, dok televizija i radio rijetko imaju emisije koje se bave njihovim pitanjima. To znači da su teme važne mladima zapostavljene ili nedovoljno pokrivene u medijima koje svakodnevno koriste. Shodno tome, kao Asocijacija koja se bavi omladinskim medijima, u narednom periodu planiramo organizirati fokus grupe na kojima će mladi imati priliku da jasno adresiraju svoje probleme kada je u pitanju izvještavanje o njima te ćemo uz pomoć njih zagovarati da se uredničke politike mijenjaju kada je u pitanju izvještavanje o ovoj populaciji”, naglasila je projektna menadžerica ONAuBiH, Anđela Borovčanin Knežević.

Publikacija je izrađena u sklopu projekta „Putokaz za mlade, karike za promjene“ koji provodi Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH) uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Čestitamo ONAuBiH i radujemo se aktivnostima koje slijede!

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *