Rastuća želja za preduzetništvom: mladi u Banjoj Luci žele vlastiti biznis

Grad Banja Luka i  Gradski omladinski savjet u saradnji s Institutom za razvoj mladih KULT proveli su istraživanje položaja i potreba mladih, s ciljem kreiranja omladinske politike Grada Banja Luka. Odluka o provođenju istraživanja  o položaju i potrebama mladih na području grada ukazuje na posvećenost Grada Banja Luka ka poboljšanju položaja mladih na ovom području.

Analiza položaja i potreba mladih predstavlja rezultate istraživanja koje je obuhvatilo 390 mladih osoba u dobi od 15 do 30 godina, čiji su odgovori ukazali na potrebe i probleme ove populacije, a koje se tiču obrazovanja, rada i zapošljavanja, zdravstvene zaštite, socijalne brige, kulture i sporta, aktivizma mladih, te sigurnosti. Iz analize izdvajamo nekoliko zanimljivih podataka:

Analiza demografskih trendova u Banjoj Luci otkriva značajne promjene u populaciji mladih. Broj mladih je opao s 36,000 u 2013. godini na 31,511 u 2022. godini, što može imati dugoročne posljedice na ekonomiju, društvene sisteme i politike usmjerene prema mladima. Interes mladih iz Banja Luke za život izvan BiH je visok, pri čemu 49,7% izražava interes zbog boljih uslova rada, 43,6% zbog boljeg standarda života, a 30% zbog nedostatka perspektive u zemlji. U obrazovanju i zapošljavanju, visok postotak nezaposlenih mladih (47,4%) ukazuje na potrebu za razvojem strategija zapošljavanja. Čak 50,2% mladih nije zaposleno u struci za koju su se školovali, što može ukazivati na nedostatak povezanosti između obrazovnog sistema i potreba tržišta rada.

Zanimljiv je i podatak da je 45,6% mladih pokazalo interes za otvaranje vlastitog biznisa te da 8,1% mladih već ima svoj biznis.

Analiza zdravstvenih trendova među mladima u Banjoj Luci otkriva nekoliko važnih aspekata. Značajan broj mladih nije redovno obavljao sistematske preglede (26,2% ne sjeća se kada su posljednji put obavili pregled), što ukazuje na potrebu za jačanjem svijesti o važnosti preventivnih pregleda i zdravstvene edukacije među mladima. Također, značajan broj mladih žena (22,3%) nikada nije izvršio ginekološki pregled.

Ovi podaci ukazuju na potrebu za kontinuiranim praćenjem zdravstvenih trendova među mladima, jačanjem preventivnih programa i edukacije te poboljšanjem pristupa zdravstvenim uslugama kako bi se osiguralo bolje zdravlje i dobrobit mladih u Banjoj Luci.

Analiza stanovanja i finansijske situacije mladih u Banjoj Luci otkriva da većina njih živi s roditeljima (71,3%), što može biti posljedica ekonomskih izazova povezanih sa samostalnim stanovanjem. Finansijska ograničenja, kao što su niska primanja ili nedostatak podrške za stambeno rješenje, često su prepreke za mlade koji žele živjeti samostalno. Mentalitet i društveni faktori igraju značajnu ulogu u odlukama mladih o zapošljavanju i stanovanju. Kritičke primjedbe o mentalitetu koji podržava ostanak mladih kod roditelja, posebno žena, kao i nedostatak podrške za samostalno stanovanje, ukazuju na dublje društvene i kulturne faktore koji utječu na njihove odluke, a koje treba imati u vidu kada je u pitanje kreiranje sistemskih rješenja koja su njima namijenjena.

U pogledu poznavanja žrtava nasilja, zapažen je visok postotak mladih koji poznaje nekoga tko je bio žrtva nasilja u različitim kontekstima, poput nasilja u porodici ( 35,4%), međuvršnjačkog nasilja (38,5%), nasilja na internetu (27,2%), seksualnog nasilja (20,3%), nasilja na radnom mjestu (16,9%), razbojništva (11%), nasilja od partnera/partnerice (22,1% ) te nasilja od ekstremističkih grupa (10,5%).

Za više informacija o položaju i potrebama mladih pogledajte: Analiza rezultata istraživanja položaja i potreba mladih grada Banja Luka.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Analiza i istraživanje

Šta misle građani o radu nevladinih organizacija?

Institut za razvoj mladih KULT u proteklom periodu organizirao je dvodnevnu konferenciju...

Analiza i istraživanjeAnaliza o mladima

ONAuBiH: Predstavljeno istraživanje o mladima u bh medijima

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT danas su prisustvovali prezentaciji publikacije pod...

Analiza i istraživanjeAnaliza o mladima

Šta su izazovi i problemi mladih u Modriči?

O izazovima sa kojima se susreću mladi u Modriči govori istraživanje koje...