Korak naprijed ka partnerstvu za progres: Civilno društvo i lokalna samouprava

„Angažman građanki i građana u procesu donošenja odluka u političkom i javnom životu predstavlja temelj za unapređenje i ostvarenje ljudskih prava. Odgovornost svih nas je da čuvamo mir i stabilnost i damo vlastiti doprinos očuvanju održivog i inkluzivnog društva u Bosni i Hercegovini“, zaključak je skupa „Civilno društvo i lokalna samouprava“ održanog 03.04.2024. u okviru projekta PRAGG – Proaktivni građani i građanke.

Događaj je započeo predstavljanjem inicijativa koje je PRAGG, kroz saradnju sa građanima/kama i organizacijama civilnog društva, uz podršku lokalnih vlasti, podržao sa ciljem rješavanja direktnih potreba građanki i građana širom Bosne i Hercegovine. Potom su predstavnici/e lokalnih zajednica u kojima je PRAGG prisutan, uključujući Gračanicu, Bijeljinu, Tuzlu, Teslić, Modriču, Srbac, Trebinje, Bihać, razmijenili mišljenja i iznijeli zaključke o tri važne teme: transparentnost prilikom dodjele javnih sredstava organizacijama civilnog društva, kategorizacija i registri organizacija civilnog društva i uspostavljanje saradnje i partnerstva između organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti.

„Naš cilj je da pokažemo da smo svi mi pokretači promjena u društvu, ali da bez zajedničke saradnje i partnerstva ne možemo mnogo. Inicijative na kojima radimo i koje smo pokrenuli kroz PRAGG su upravo pokazatelj da je zajednički angažman građanki i građana, organizacija civilnog društva i vlasti nužan u postizanju pozitivnih promjena u društvu“, rekao je Slaviša Prorok, menadžer PRAGG projekta.

Stručni saradnik za društvene djelatnosti Općine Tešanj, Nedžad Unkić, naglasio je: „Vlast koja shvati da su im nevladine organizacije resurs koji bitno može doprinijeti boljitku u nekoj sredini je u prednosti pred onom koja nema takav pogled. Stoga, izgradnja resursa nevladinog sektora u BiH nema alternativu, jer samo zajedno, nevladin sektor uz podršku svih nivoa vlasti može BiH u svakom smislu odvesti ka većem nivou tolerancije i doprinijeti boljitku svih njenih građana.“

„Jedni drugima smo potrebni, postoji mnogo toga što ni mi službenici ne možemo sami realizirati tako da nam udruženja mnogo znače kao partneri“, izjavila je Tatjana Letić, službenica za mlade Grada Bijeljina.

Također, Vehid Šehić ispred Foruma građana Tuzla i član PRAGG savjetodavnog odbora, kaže da „cijeni organizaciju jednog ovakvog skupa koji je okupio predstavnike lokalnih zajednica iz različitih dijelova BiH, što je jako bitno za ovako podijeljeno društvo, a na osnovu kojeg vidimo da su problemi apsolutno isti bez obzira da li je riječ o Tuzli, Trebinju, Bijeljini ili Bihaću. Moć je u običnom građaninu i mi smo poslodavci vlasti.“

Još jedna učesnica na PRAGG forumu, Melisa Gazdić, dugogodišnja konsultantica u oblasti razvoja civilnog društva, dodala je: „Mislim da je taj dijalog lokalnih zajednica sa organizacijama civilnog društva, koji ovaj projekat uspostavlja, nešto nevjerovatno i nešto što je jako potrebno ovoj zemlji.”

Forum „Civilno društvo i lokalna samouprava“ je samo jedan od događaja koje će PRAGG nastaviti organizirati, kako bi se širom Bosne i Hercegovine radilo na poboljšanju prilika za sve njene građanke i građane kroz podsticanje dijaloga, saradnje i partnerskih odnosa, ali i s ciljem poduzimanja koraka koji će dovesti do rezultata.

PRAGG financira Vlada Švicarske, a provodi ga konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS, u partnerstvu sa lokalnim partnerima – Centri civilnih inicijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Jačanje organizacijskih kapacitetaMentorstvo

Job shadowing: Posjetama do novih korisnih savjeta, znanja i poznanstava

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Omladinske novinske asocijacije...

Jačanje organizacijskih kapacitetaProcjena organizacija

Osnaživanje organizacija civilnog društva ključno je za napredak zajednice

Dvodnevna konferencija “Sadašnjost i budućnost: Lokalni napredak uz snažne organizacije civilnog društva”,...