Nova strategija prema mladima Općine Ilidža – Institucionalnom saradnjom vlasti i mladih do razvoja kroz ostvarenje zajednički definiranih razvojnih interesa

Općina Ilidža je primjer zajednice koja kontinuirao vodi brigu o svojim mladima, a svoju posvećenost pitanjima od značaja za mlade iskazuje i kroz kontantni rad na razvoju strateških dokumenata. Strategije prema mladima, slijedeći smjernice i praksu Strategije EU za mlade 2019-2027, olakšavaju vlastima lokalnih zajednica da položaj mladih struktuirano, planski i konstantno drže u fokusu i rade na poboljšanju njihovog položaja.

Potpisivanjem Ugovora, nastavljena je dugogodišnja plodonosna saradnja Općine Ilidža i Instituta za razvoj mladih KULT na unapređenju sistemske brige o mladima i kreiranju okruženja u lokalnoj zajednici koja podržava mlade da postignu svoj puni potencijal.

Strategija prema mladima za period 2025.- 2029. godina, sa pripadajućim akcionim planom, biće peti po redu strateški dokument prema mladima Općine Ilidža, koja je ujedno i prva općina u Bosni i Hercegovini koja je prvu Strategiju prema mladima kreirala još davne 2006. godine.

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, na teritoriji općine Ilidža živi 14.565 mladih osoba (15 do 29 godina starosti). Mladi čine blizu 22% stanovništva općine Ilidža te predstavljaju 17% od ukupnog broja mladih koji žive na području Kantona Sarajevo. Uključivanje pitanja važnih za mlade u područja politike uz konkretne inicijative za mlade uz uključivanje  mladih, odnosno promovisanje njihovog građanskog, ekonomskog, društvenog i političkog učešće te jačanje njihovih kapaciteta, na kojima Općina Ilidža konstantno radi, refleksija je promišljanja ove lokalne zajednice na koji način u svome okruženju pratiti smjernice Strategije EU za mlade 2019-2027. i kretati se prema ostvarenju Ciljeva mladih Evrope.

Kako je istakao načelnik Nermin Muzur, uspješne zajednice se prepoznaju po kvaliteti života svojih članova te je usmjerenje na unapređenje kvaliteta življenja mladih Ilidže ključno za rast i razvoj ne samo ove populacije, nego i zajednice u cjelini.

„Institut uz podršku Evropske unije će podržati one zajednice koje prave promjene a općina Ilidža je primjer zajednice koja radi ne samo infrastrukturna unapređenja nego i konstantne socijalne promjene i poboljšanja“, stav je Jasmina Bešića generalnog direktora Instituta za razvoj mladih KULT.

Naredni korak u procesu izrade strategije prema mladima, pored formiranja Koordinacionog tijela za izradu strategije prema mladima općine Ilidža, biće istraživanje o položaju i potrebama mladih a koje će provesti Institut kroz projekt koji finansira Evropska unija. Rezultati istraživanja usmjeriće kreiranje strateških programa i aktivnosti koje će biti rješenja na mapirane potrebe i probleme mladih u ovoj zajednici te dovesti do stvaranja novih prilika i mogućnosti za mlade. Rad na poboljšanju položaja mladih u smislu opredjeljenja vlasti da kreiraju inkluzivnu zajednicu koja njeguje međusobnu informiranost i konstruktivan dijalog, njegovanje mentalnog zdravlja i blagostanja te unapređenje prilika za kvalitetno obrazovanje, kreiranje dinamičnog privrednog okruženja te poticanje poduzetništva uz inicijative za poboljšanje stambenih prilika, biće ciljevi prema kojima će se težiti i u novoj strategiji prema mladima Općine Ilidža, čime se svakako potvrđuje usmjerenost prema evropskim vrijednostima.

Mogućnost da Institut za razvoj mladih KULT podrži Općinu Ilidža u izradi strategije prema mladima pružena je u okviru projekta „Smislimo, kreirajmo i usvojimo usvojimo politike prema mladima“. Projekat “Smislimo, kreirajmo i usvojimo politike prema mladima” finansira Evropska unija a provodi Institut za razvoj mladih KULT u partnerstvu sa Regionalnim uredom za suradnju mladih (RYCO), Vijećem mladih Federacije BiH, Mrežom omladinskih centara za animiranje, razvoj i trening Republike Srpske (M.O.C.A.R.T.) i Asocijacijom srednjoškolaca u BiH.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave