Ostala su još samo dva dana za prijave na Obuku za stručne saradnike za rad s mladima

Ostala su još samo dva dana za prijave na Obuku za stručne saradnike za rad s mladima!

KO SU STRUČNI SARADNICI ZA RAD S MLADIMA?

Stručni saradnici za rad s mladima (poznatiji kao omladinski radnici) predstavljaju osobe koje rade u omladinskim centrima, omladinskim klubovima, omladinskim organizacijama, organizacijama koje rade s mladima ili javnim ustanovama koje podržavaju razvoj mladih. Stručni saradnik podržava profesionalni, lični i obrazovni razvoj mlade osobe. Radeći s mladima na različitim idejama i inicijativama, stručni saradnici za rad sa mladima zajedno s mladima rade i na razvoju zajednica u kojoj djeluju.

Na inicijativu Instituta za razvoj mladih KULT 2014. g. zanimanje stručnog saradnika za rad s mladima uvršteno je u klasifikaciju zanimanja Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

KAKO SE POSTAJE STRUČNI SARADNIK ZA RAD S MLADIMA?

Institut organizira obuku za stručne saradnike za rad s mladima. Obukom podržavamo osobe koje rade s mladima i unapređujemo njihove vještine i znanja za razvoj omladinskog sektora i omladinskog rada u Bosni i Hercegovini.

Obuka se sastoji iz četiri modula, praktičnog rada i završnog testa. Tematske oblasti koje se obrađuju tokom obuke su: rad s mladima, komunikacija s mladima, socijalne kompetencije i organizacijske vještine u radu s mladima. Svaki modul traje četiri dana, a interaktivni rad, metode neformalnog obrazovanja, iskustveno učenje i razmjena iskustva su sastavni dio obuke. Obuka pored radnog dijela sadrži i niz sadržaja kroz koji će polaznici imati priliku razmjenjivati svoja profesionalna i životna iskustva, ali i družiti se.

Tokom obuke polaznici će imati priliku da stečena znanja primjene u praksi, te da da djeluju u svojoj lokalnoj zajednici s ciljem poboljšanja položaja i potreba mladih. Provođenjem lokalne građanske inicijative (LGI) kao omladinski radnik možeš napraviti promjenu koja je potrebna tvojoj zajednici i raditi na jačanju organizacije u kojoj djeluješ. Lokalnu građansku inicijativu smišljaš zajedno sa mladim ljudima iz zajednice, a cjelokupan proces provođenja će savjetodavno i finansijski podržati Institut.

KAKO SE PRIJAVITI?

Vrlo jednostavno!

Ukoliko si zainteresiran za učešće u ovoj obuci, želiš da pokreneš mlade s kojima radiš kako bi zajedničkim snagama mijenjali stvari u vašoj zajednici, a imaš ideju i kako to uraditi, potrebno je da snimiš video koji će odgovoriti na pitanje „Kako pokrenuti mlade u zajednici?“

Razmisli o konkretnim problemima i izazovima sa kojima se susrećeš u svome radu s mladima u tvojoj organizaciji/zajednici. Kada prepoznaš najvažnije probleme i potrebe, osmisli kako bi mogao da ih riješiš i ispričaj nam to u formatu videa. Video ne treba biti duži od 3 minute.

Ukoliko smatraš da ćeš se bolje izraziti tekstom ili nekom drugom formom, budi slobodan to učiniti. Tekst ne treba biti duži od jednog lista A4 formata u fontu Times New Roman, veličina 11.

Za obuku se prijavljuješ putem elektronskog prijavnog obrasca koji se nalazi na linku https://s.mladi.org/JP_obuka_za_stručne_saradnike_za_rad_s_mladima_2024 u okviru kog ćeš nam dostaviti i svoj rad (video, tekst…) na zadanu temu. U obrascu je potrebno da navedeš i dvije preporuke osoba koje bismo mogli kontaktirati (ime, prezime, pozicija i kontakt).

Prijaviti se možeš do nedjelje, 31. marta 2024godine do 23.59 sati.

Više informacija dostupno je OVDJE.