Pet žena iz BiH: Korak po korak do rodne ravnopravnosti

U Bosni i Hercegovini, kao i u ostatku svijeta, svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan, kao datum podizanja svijesti i sprečavanja nasilja nad ženama i djevojčicama. lnstitut za razvoj mladih KULT skoro deceniju neumorno doprinosi različitim aktivnostima s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojčicama i slanja poruka podrške žrtvama.

Kampanja #WomenMakingDifference je kampanja koju je Institut započeo u januaru 2022. godine s ciljem promocije priča uspješnih žena iz regiona. Kampanja se nastavila krajem 2023. i početkom 2024. godine, s ciljem promoviranja priča žena iz BiH koje rade u Sigurnim kućama te kroz svoj angažman pružaju podršku drugim ženama, djevojčicama, ali i široj društvenoj zajednici.

Ovom kampanjom, Institut ima za cilj pokrenuti mlade da na osnovu primjera drugih, nastave motivirano i aktivno sudjelovati u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, ali i posebno istaknuti važnost zalaganja i borbe za rodnu ravnopravnost.

U nastavku kampanje, govorili smo o pet hrabrih žena koje svoju svakodnevnicu dugo već posvećuju borbi za rodnu ravnopravnost i pomaganju ženama žrtvama nasilja.

Jasmina Mujezinović je diplomirana pravnica i izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije (FLD), ali i aktivistica, borkinja za ljudska prava te osnivačica Sigurne kuće u  Sarajevu. Fondacija za lokalnu demokratiju je od svog osnivanja posvećena stvaranju društva jednakih mogućnosti kroz promociju i unapređenje ljudskih prava sa fokusom na promociju rodne ravnopravnosti, osnaživanje žena u društvu i iskorjenjivanje rodno zasnovanog nasilja.

Aida Behrem direktorica je Udruženja „Žene sa Une“ koje je nevladina, nepolitička i neprofitabilna organizacija osnovana sa vizijom da doprinese stvaranju društva jednakih mogućnosti u Bosni i Hercegovini.

Sabiha Husić je direktorica Medica Zenica, specijalizirane ženske nevladine organizacije sa više od 30 godina ustrajnog i posvećenog rada i djelovanja za život bez nasilja i diskriminacije u zajednici i porodici. U svom dugogodišnjem radu, zahvaljujući međunarodnim i domaćim projektima, ova organizacija je pružila preko milion različitih servisa za žene i djecu, preživjele seksualno nasilje i silovanje u ratu, nasilje u porodici i zajednici i žrtvama trgovine ljudima.

Gorica Ivić je izvršna direktorica Fondacije Udružene žene iz Banja Luke. To je nevladina organizacija osnovana s ciljem da doprinese poboljšanju kvaliteta života i položaja žena u porodici i društvu. Iako je na početku organizacija bila usmjerena na pomoć ženama i humanitarne aktivnosti, danas je izrasla u profesionalno udruženje koje djeluje kroz različite programe.

Jasna Zečević je direktorica Udruženja građana „Vive Žene“ u Tuzli, koje pruža besplatnu psihološku i pravnu pomoć ženama žrtvama nasilja i vodi jedinu Sigurnu kuću za smještaj žrtava nasilja na području Tuzlanskog kantona.

Kroz svoj posao, društveni angažman i utjecaj koji žele ostaviti, ove žene trude se što više govoriti o rodnoj ravnopravnosti na prostoru BiH, u kojoj je, kako navode, potrebno uložiti još mnogo vremena, rada i truda da bi se postigli željeni rezultati. Svakodnevno se zalažu za podizanje svijesti u društvu smatrajući da je potrebno neprestano pričati i učiti buduće generacije o ovoj temi, kako bi se svima pružile jednake prilike i mogućnosti da odlučuju o sebi, bez stereotipa i predrasuda. Svjesne su da treba slaviti i male pobjede i svaki korak koji vodi ka naprijed, jer će ti koraci jednog dana omogućiti da sve ono o čemu su govorile u sklopu kampanje #WomenMakingDifference postane stvarnost i svakodnevnica.

Borba za ravnopravnost ne podrazumijeva da će neko drugi imati manje prava ukoliko se ženama da više prava. Borba za ravnopravnost ne ide u korist samo ženama, nego cijelom društvu i polazi od svakog od nas pojedinačno. Ravnopravnost gradi jako i uspješno društvo u svim segmentima njegovog djelovanja, zato je potrebno uključiti se i dati svoj doprinos u ovoj izazovnoj borbi, ali borbi u kojoj će žene poput ovih zaista napraviti razliku i izaći kao pobjednice.

Inspirativne priče ovih žena možete pronaći na: https://mladi.org/kategorija/rad-s-mladima/ljudska-prava/

Institut će i u periodu koji slijedi različitim aktivnostima i kampanjama obilježavati svaki 25. u mjesecu s ciljem podizanja svijesti o važnosti postizanja rodne ravnopravnosti i sprječavanja svakog oblika nasilja, te upoznavati javnost o prisutnosti nasilja nad ženama i djevojčicama, educirati mlade o načinima prijave i prevencije nasilja, zagovarajući najbolja rješenja za zaustavljanje ili smanjenje nasilja nad ženama i djevojčicama i borbu za rodnu ravnopravnost.

Institut za razvoj mladih KULT se zahvaljuje svim ženama koje su prepoznale značaj i bile dio nastavka kampanje. Radujemo zajedničkim budućim koracima za postizanje rodne ravnopravnosti!

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2023. godinu

Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih prava...

Ljudska pravaOrangeDay

Jasna Zečević: Vlastitim uspjehom i rezultatima moguće je motivirati druge!

U Bosni i Hercegovini, kao i u ostatku svijeta, svakog 25. u mjesecu obilježava...