Trening Zagovaranje i lobiranje

#DETALJAN OPIS

Vještine potrebne za kvalitetno zagovaranje neophodne su gotovo svim osobama koje dolaze iz organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini. Kompleksan politički sistem naše države istovremeno usložnjava zagovaračke procese, ali i nudi više mogućnosti za zagovaranje većeg broja aktera.

Trening Zagovaranje i lobiranje ima za cilj unaprijediti znanje učesnika u oblasti kreiranja i provođenja zagovaračkih kampanja. Zagovaranje je proces djelovanja koji koristi instrumente demokratije za otvaranje novih prostora, novih politika i zakona. To je i akcija usmjerena promjeni politika, pozicija ili programa unutar bilo kojeg tipa institucije – od neprofitnih organizacija, ministarstava do međunarodnih organizacija.

Učesnici/ce će se upoznati sa elementima, procesom i principima zagovaranja. Javno zagovaranje ima za cilj da promijeni društvo i pozicije moći, da promijeni mentalitet, odnosno, način razmišljanja.

Trening je namijenjen osobama iz partnerskih organizacija koje sarađuju na programima Snaga lokalnog (USAID/LWCDA), Programu podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) ili drugim USAID programima u Bosni i Hercegovini. Trening je ograničen na 26 osoba. Slanje prijave ne znači automatski da je osoba odabrana za učešće na obuci.

Tehničke informacije:

Trening će se održati u Sarajevu u periodu od 4. do 6. marta 2024. g. Organizator snosi troškove radnih materijala, ishrane tokom trajanja treninga, putnih troškova i smještaja za učesnike/ce. Refundacija putnih troškova moguća je isključivo na račun organizacije ispred koje se učesnik/ca prijavljuje. Detaljnije tehničke informacije i program rada odabrani učesnici/ce, dobiti će najkasnije sedam dana pred početak treninga.

Potvrda o učešću na treningu:

Potvrdu o učešću na treningu dobiti će učesnici/ce koji/e budu prisutni/e minimalno 90% vremena tokom trajanja treninga.

Organizatorica:

Za sva dodatna pitanja možete se javiti putem emaila: nejla.memisevic@mladi.org ili na broj telefona 033 778 772.

Biografija trenerice:

Denisa Sarajlić diplomirala je politologiju na Univerzitetu Wolverhampton u Velikoj Britaniji, a potom stekla i zvanje Master of Arts na studijima diplomacije na Westminster Univerzitetu u Velikoj Britaniji. U periodu od 2010. godine do imenovanja na mjesto zamjenice ministra civilnih poslova obavljala je dužnost direktorice Vanjskopolitičke inicijative BH, a prethodnih šest godina je bila direktorica Političkog odjela Projekta upravne odgovornosti (GAP). Denisa je radila i kao politička savjetnica u Uredu visokog predstavnika, a prije toga kao savjetnica ministra vanjskih poslova BiH i zamjenica direktora Odjela za glasanje izvan zemlje u Misiji OSCE-a u BiH. Denisa Sarajlić je objavila niz analiza i tekstova na temu evropskih integracija, međunarodnih odnosa i vanjske politike te uloge međunarodne zajednice u BiH. Vodila je više istraživanja i istraživačkih projekata i autorica je niza studija objavljenih u BiH i inozemstvu.

 

#DETALJNE INFORMACIJE

#IZDVOJENI DOKUMENTI