Analiza položaja i potreba mladih općine Hadžići

Općina Hadžići jedna je od institucija vlasti koja je prepoznala potrebu za izradom strateškog dokumenta za mlade. U proteklih nekoliko mjeseci, Institut za razvoj mladih KULT proveo je istraživanje položaja i potreba mladih na području općine Hadžići.

Analiza položaja i potreba mladih kreirana je na osnovi rezultata istraživanje koje je obuhvatilo mlade u dobnoj starosti od 15 do 30 godina, s ciljem ukazivanja na potrebe i probleme mladih iz oblasti obrazovanja, rada i zapošljavanja, zdravstvene zaštite, socijalne brige, kulture i sporta, aktivizma mladih te sigurnosti. U svrhu što boljeg razumijevanja potreba ove populacije urađena je i fokus grupa.

Iz analize, koja predstavlja osnovu za izradu strateškog dokumenta za mlade na području općine, izdvajamo nekoliko zanimljivih podataka:

  • Kao i u nekim drugim lokalnim zajednicama u BiH primjetan je pad broja učenika u osnovnim i srednjim školama. U osnovnom obrazovanju od školske 2017/2018. godine, kada je bilo ukupno upisano 2.309 učenika, taj broj se u Hadžićima u školskoj 2022/2023. smanjio na 2.086 učenika, što je manje za 9,65%. U srednjoškolskom obrazovanju je u 2022/2023. godini za 15,72% manje učenika u odnosu na 2017/2018.
  • Prema rezultatima istraživanja oko 35% mladih nije nikako imalo praktičnu nastavu tokom redovnog školovanja, a upravo to mladi navode kao jedan od glavnih nedostataka u formalnom obrazovanju koje je potrebno izmjeniti kako bi ono bilo kvalitetnije i pružalo adekvatno znanje.
  • Mladi na području općine su veoma zainteresirani za pokretanje vlastitog biznisa što pokazuje i podatak od skoro 71% mladih koji su odgovorili pozitivno na pitanje da li bi bili voljni pokrenuti vlastiti biznis ali da nisu u mogućnosti.
  • Kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti oko 53% mladih ispitanica nikada nije obavilo ginekološki pregled. Pored toga 16% mladih se ne sjeća kada su posljednji put obavili redovni sistematski pregled.
  • Mladi u Hadžićima su zainteresirani za kulturne sadržaje jer je više od polovine anketiranih izjavilo da ih interesira ili jako interesira kultura.
  • Što se tiče oblasti sigurnosti, skoro 60% ispitanika je izrazilo zadovoljstvo sigurnosnom situacijom na području općine.

Provedeno istraživanje o položaju i potrebama mladih na području općine te analiza rezultata istraživanja potvrda su brige Općine Hadžići o mladima i posvećenosti poboljšanju položaja mladih na svome području. Proces izrade strateškog dokumenta za mlade na području općine Hadžići vodi Radni tim za izradu Strategije za mlade u ovoj općini, u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT.

Za više informacija o položaju i potrebama mladih pogledajte Analizu položaja i potreba mladih općine Hadžići.

 

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Politika prema mladimaStrategije prema mladima

Razumjeti položaj i potrebe mladih je korak do boljih politika prema mladima!

Institut za razvoj mladih KULT sa partnerima, Federalnim ministarstvom kulture i sporta...

Strategije prema mladima

Javni poziv: Učešće na dijalogu mladih i vlasti – u susret prvoj strategiji prema mladima FBiH!

Radna grupa za izradu strategije prema mladima FBiH uz podršku Federalnog ministarstva...