Šta nam g(a)rantuje Vijeće mladih Federacije BiH?

Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT realizira projekt pod nazivom G(a)rant mladih, s ciljem jačanja omladinskih struktura kroz pružanje finansijske podrške projektima mladih.

U želji da projekt bude što uspješnije implementiran, Vijeće mladih FBiH je u saradnji s Institutom uradilo i određene predkorake – kreiranje Pravilnika o dodjeli grantova i kao sve neophodne obrasce koji će pratiti implementaciju projekta.

Krajem mjeseca juna, Vijeće mladih FBiH objavilo je Javni poziv za finansijsku podršku projektima mladih. Od zaprimljene 33 projektne aplikacije, Komisija za odabir projekata je odlučila da će biti podržano 9 omladinskih organizacija.

Cjelokupan proces odabira projekata završen je Svečanom ceremonijom potpisivanja ugovora.

Kroz G(a)rant mladih podržana su sljedeća udruženja: Udruženje ljubitelja automobila „Street flew crew“, Udruženje „Mreža studenata“, Udruga mladih „Čaplja“, Vijeće mladih Općine Busovača, Udruženje građana „Princip“, Tehnički klub Univerziteta „Džemal Bijedić“, Centar za mlade „Čapljina“, Centar za razvoj neformalnog obrazovanja (CRNO) i Učenička udruga srednje škole Stolac.

A čime se bave odabrani projekti?

S ciljem podizanja svijesti mladih vozača o opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola i droga, Udruženje ljubitelja automobija „Street flew crew“ kroz „Kreativni volan“ nudi edukacije mladim vozačima – kroz panel diskusiju i lična iskustva ovaj projekt će potaknuti na odgovornost i svijest o sigurnosti u prometu i osigurati da mladi vozači donose odgovorne odluke za svoju i tuđu sigurnost na cestama.

Udruga mladih „Čaplja“ projektom „Mladi za kreativnu i održivu zajednicu“ teži da stvori uvjete u zajednici prihvatljive mladima, kako bi se omogućio bolji razvoj i intelektualni rast mladih osoba, kreiranjem prostora za mlade u kojem oni mogu biti pokretači promjena. Uz večeri društvenih igara, edukativne kvizove znanja i radionice o zakonima o mladima i njihovim pravima, učesnici će kroz druženje stjecati nova znanja i vještine.

Udruženje „Mreža studenata“ kroz “Erasmus u tvom gradu!” će se baviti aktivizmom, omladinskim radom, volontiranjem i aktivnostima od značaja za mlade u lokalnim zajednicama. Šest projektnih aktivnosti će biti vezane za šest ciljeva za koje se Udruženje “Mreža studenata” kao dio internacionalne organizacije Erasmus Student Network zalaže – kultura, obrazovanje i mladi, održivost životne sredine, zdravlje i dobrobit, vještine i zapošljivost i društvena inkuzija.

Projekt “Aktiviranje vijeća mladih SBK” kojeg provodi Vijeće mladih Općine Busovača ima za cilj pokrenuti mlade da aktivno sudjeluju u kreiranju budućnosti mladih u Srednjobosanskom kantonu. Edukacijom i povezivanjem mladih, projekt će pružiti podršku u kreiranju aktivnosti koje će poboljšati kvalitet njihovih života i osigurati održivost Vijeća koje će kontinuirano raditi na potrebama mladih u kantonu.

Još jedno Udruženje iz Busovače dobitnik je granta – UG „Princip“ ova sredstva iskoristilo je za Festival mladih u Busovači. Cilj Udruženja bio je organizirati dinamičan i raznolik program, uključujući edukativne radionice, sportske turnire i zabavne aktivnosti. Mladi su imali priliku kroz festival da izrazite svoje talente, povežu se s drugima, usvoje nove vještine i steknu samopouzdanje. Završni koncert okupio je preko 2.000 građana u Busovači.

Tehnički klub Univerziteta “Džemal Bijedić” projektom „BEST Mostar Hackathon“ 2024 omogućiće vikend za takmičenje, učenje, umrežavanje i pobjedu. Tokom 24h takmičari će imati zadatak da na inovativan način odgovore na problem u zajednici koji bude postavljen.

Centar za mlade „Čapljina“ fokus svojih aktivnosti stavlja na generacije mladih koje nikad nisu iskusile život bez interneta. „Digitalna generacija, promicanje zdravlja, sigurnost i kreativnost“ želi osigurati siguran online prostor i poticati kreativnost među mladima. Projekt započinje predavanjima o sigurnosti na internetu, nastavlja kursom fotografije, te završava edkuacijama o mehanizmima očuvanja mentalnog zdravlja.

Centar za razvoj neformalnog obrazovanja (CRNO) provodi projekt pod nazivom „Budi PROactive“ kojim targetira mlade sa područja Kantona Sarajevo, primarno članove Vijeća mladih u Općinama Kantona Sarajevo u kojima postoje aktivna Vijeća mladih ili su u procesu osnivanja. Inkubator ideja omogućiće mladima izazov u okviru koga će proći značajne pravne regulative za pokretanje građanskih inicijativa, a uz mentorsku podršku, ideju će provesti u svojoj zajednici.

“Zeleni koraci” u implementaciji Učeničke udruge Srednje škole Stolac u cilju ima transformirati neiskorišteno područje u prostor prilagođen potrebama mladih, stvarajući prostor za okupljanje, druženje i razmjenu ideja, potičući pozitivnu interakciju među mladima te pružajući im podršku za razvoj njihovih talenata i interesa.

Dakle, Vijeće mladih FBiH nam g(a)rantuje mnogo novih prilika za mlade, uspješnih priča, realiziranih ideja, zabave, druženja i usvajanja novih znanja i vještina. S ciljem kreiranja bolje sadašnjosti i budućnosti za mlade, G(a)rant mladih odličan je primjer za buduće korake u pružanju podrške lokalnim organizacijama.

Photo credit: Vijeće mladih FBiH

Povezane objave

Podrška kroz grantoveProgramsko partnerstvo

Kako približiti BiH Evropskoj uniji? Mladi znaju!

Događaj Inicijative mladih za EU integracije održan u okviru projekta “Inkubator zagovaračkih...

Podrška kroz grantove

Septembar u Busovači – kako mladi doprinose promjenama?

Septembar se bliži kraju i kao i prethodnih nekoliko mjeseci tako i...

Rad s mladimaUpravljanje grantovima

Razmjenom iskustava do snažnijeg omladinskog sektora u BiH

Institut za razvoj mladih KULT danas je organizirao događaj pod nazivom ExCHANGE...

Javni poziviJavni poziviPodrška kroz grantoveUpravljanje grantovimaUrgentni fond

Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga

Oznaka poziva: 21.04.3-N2.7-267 Naziv poziva: Bespovratna sredstva podrške projektima urgentnog karaktera (Urgentni...