Septembar u Busovači – kako mladi doprinose promjenama?

Septembar se bliži kraju i kao i prethodnih nekoliko mjeseci tako i septembar, ostavlja ispisane vrlo zanimljive redove u knjizi o mladima u Bosni i Hercegovini. Na stranicama o septembru u Busovači ističu se rečenice o sportu, edukacijama, prilikama, radosti, medaljama i pjesmi.

Mladi brzo mogu prepoznati potrebe svojih vršnjaka u zajednici – te potrebe uglavnom su vrlo slične, a često većina mladih iz manjih zajednica traga za prilikama za sebe u okolnim mjestima. Da mladi u Busovači imaju kreiran sadržaj u kojem žele učestvovati, a koji je ponuđen u njihovom gradu, ovog septembra potrudilo se Udruženje „Princip“ iz Busovače. Prepoznavajući mogućnosti za dobre priče i napredak mladih, Institut za razvoj mladih KULT odlučio je podržati aktivnosti koje su uslijedile.

Posjetili smo završnu ceremoniju Festivala mladih u Busovači, te prisustvovali dodjeli diploma i medalja najuspješnijim mladim ljudima u aktivnostima koje su održane u sklopu događaja. Uz graju i smijeh, iz sale su učesnici ponosno izlazili sa medaljama, neki čak i sa nekoliko njih, a večer je upotpunio koncert Amela Ćurića koji je stanovništvu Busovače, a posebno djeci i mladima, izmamio osmijeh na lica. Sreli smo veliki broj mladih koji su se radovali prilici da prisustvuju događaju, bez da se moraju snalaziti za prevoz ili smještaj u drugom gradu.

Mladi Muhamed Mekić predsjednik je Udruženja „Princip“. Muhamed je prije tri godine završio Institutovu obuku „Uči, Misli i Djeluj!“ za omladinske lidere i liderice, i kao pravi omladinski lider odlučio biti primjer svojim vršnjacima i učiniti nešto važno za svoju zajednicu. Naučeno na obuci, Muhamed primjenjuje u svom svakodnevnom životu, kreirajući, posebno kroz Udruženje, sadržaj i prilike za mlade u ovom gradu.

Trudeći se učiniti ovaj septembar zanimljivim za mlade u Busovači, Udruženje „Princip“ organiziralo je sportske aktivnosti i edukativne radionice. U sklopu sportskih aktivnosti organizirano je takmičenje u fudbalu, odbojci, košarci i stonom tenisu, ali ni tema za edukativne radionice za mlade nije nedostajalo. Na edukativnim radionicama govorilo se o poduzetništvu, zdravim stilovima života i komunikacijskim vještinama. Sve ove teme mladi su okarakterizirali kao izuzetno korisne i važne, kao teme koje pripadaju njihovoj svakodnevnici i o kojima zaista žele učiti, što su pokazali i kroz svoje aktivno učešće.

Busovača je mjesto koje ima zainteresirane i motivirane mlade ljude koji žele i mogu praviti promjene u svojoj zajednici. Vrijedno radeći na različitim aktivnostima, obilježavajući značajne datume i fokusirajući se na teme koje su mladima važne, Udruženje “Princip” često kreira prilike za mlade u ovom mjestu, koje oni vrlo rado koriste stvarajući tako nova poznanstva, prijateljstva i uspomene, ali i usvajajući nova znanja i iskustva koja im pomažu u važnim budućim koracima.

Festival mladih Busovača podržan je od strane Instituta za razvoj mladih KULT, Vijeća mladih FBiH, Vijeća mladih općine Busovača, Federalnog minstarstva kulture i sporta i lokalnih privrednika.

Udruženje „Princip“ nastavlja raditi sa Institutom na svom osnaživanju kroz proces procjene i jačanja organizacijskih kapaciteta u sklopu programa Snaga lokalnog, s ciljem da postane snažna i prepoznatljiva organizacija koja će još više doprinositi mladima u zajednici, biti njihov pokretač i adresa za realizaciju ideja.

Ponosni smo na sve mlade ljude koji primjenjuju naučeno, gradeći tako bolje sutra za svoje vršnjake i zajednicu. Zajedničkom podrškom i hrabrim koracima naprijed možemo ostvariti značajne rezultate i kreirati bolje sutra za mlade koji žele učiti i nastaviti tim koracima s ciljem svakodnevno ispisanih pozitivnih priča o onima čiji trud, želja i rad dolaze do izražaja.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Podrška kroz grantoveProgramsko partnerstvo

Kako približiti BiH Evropskoj uniji? Mladi znaju!

Događaj Inicijative mladih za EU integracije održan u okviru projekta “Inkubator zagovaračkih...

Podrška kroz grantoveUpravljanje grantovima

Šta nam g(a)rantuje Vijeće mladih Federacije BiH?

Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine uz podršku Instituta za razvoj mladih...

Javni poziviJavni poziviPodrška kroz grantoveUpravljanje grantovimaUrgentni fond

Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga

Oznaka poziva: 21.04.3-N2.7-267 Naziv poziva: Bespovratna sredstva podrške projektima urgentnog karaktera (Urgentni...