Sindikalne sekcije mladih kao prilika da se glas mladih u borbi za radnička prava glasnije čuje

Sekcije mladih pri sindikalnim organizacijama omogućavaju da se glas mladih čuje glasnije u borbi za radnička prava, te su upravo zbog toga mladi sindikalni lideri i aktivisti iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Grčke i Turske kroz četvorodnevnu akademiju imali priliku da steknu znanja i vještine koje će im pomoći da se aktivnije uključe u demokratske procese, snažnije zagovaraju prava mladih i jednak pristup pravima mladih.

Osnaživanje i djelovanje mladih sindikalnih lidera i aktivista ne odnosi se samo na radnička prava kao fokus sindikata, već i na druga prava značajna za mlade, pokazujući da mladi mogu utjecati na promjenu institucionalnog okvira i predstavljaju važnog aktera kada je u pitanju zagovaranje za bolji položaj mladih.

Na osnovu zajednički razvijenog kurikuluma za neformalno obrazovanje sindikalnih aktivista, preko 50 učesnika je u sklopu Sindikalne akademije učilo o osnovama sindikalizma, ulozi i značaju sindikata, neophodnosti adekvatne zaštite radnih i svih drugih socijalnih prava, sa fokusom na potrebu jačanja omladinskih sekcija i stvaranja nove generacije mladih sindikalnih lidera koji će djelovati kao motivatori, edukatori i uzori drugim članovima uključenih sindikata.

“Od svog formiranja, sindikat je bio značajna karika civilnog društva i ravnopravni partner socijalnog dijaloga, a danas se doživljava kao struktura u kojoj članstvo obezbeđuje kupovinu na rate. To je imidž koji želimo da promijenimo i da pokažemo da je sindikat zapravo značajan kanal da se potrebe i prioriteti mladih jasno artikulišu, te alat da se iste stave više na dnevni red zajednice. Posebno nas raduje što smo uspjeli da okupimo aktiviste iz 7 zemalja, jasno pokazujući da je želja svih nas da vratimo sindikatima ugled i pokažemo da mlade generacije aktivista mnogo toga imaju da pruže društvu”, izjavio je otvarajući skup Bojan Tripunovski, generalni sekretar sindikata UPOZ iz Makedonije, jednog od koorganizatora Sindikalne akademije.

Kako bi se mladi motivisali i aktivnije uključivali u sindikalne strukture, saglasni su predstavnici omladinskih sekcija sindikata koji su pohađali akademiju, potrebno je raditi na informisanju i unaprjeđenju alata komunikacije koji dobre primjere i postojeće prakse približavaju mladima razumljivim jezikom i popularnim alatima.

Kroz kratka predavanja, sajam sindikalnog djelovanja, dinamičan rad u manjim grupama, razmjenu znanja i iskustava, panel diskusije, analize studija slučaja, mladi su stekli dragocjena znanja o sindikalnom aktivizmu kao posebnoj kategoriji učešća mladih u procesima od značaja.

Nakon uspješne Sindikalne akademije uključene mlade aktiviste i aktivistkinje očekuje zajedničko kreiranje kampanje “Sindikati su IN – uključi se, utiči, djeluj”, kao i lokalne akcije u cilju daljeg prenosa znanja i informacija kolegama u neposrednom okruženju.

Sindikalnu akademiju za mlade lidere i aktiviste organizovala je Asocijacija za edukaciju i razvoj iz Crne Gore, zajedno sa partnerima: Institutom za razvoj mladih KULT, Razvojnim centrom za mlade iz Srbije, Sindikatom uprave i pravosuđa iz Crne Gore, Sindikatom komunalaca iz Srbije, Sindikatom UPOZ iz Makedonije, Sindikatom uprave iz Republike Srpske i Sindikatom MLADI PLUS iz Slovenije.

Ujedinjeni u poticanju mladih da se bolje upoznaju sa radničkim pravima i aktivnije uključe u sindikate, partneri će i u budućnosti nastaviti raditi s mladim sindikalnim liderima i aktivistima podržavajući njihov razvoj i borbu za radnička prava, ne samo mladih, nego i svih građana i građanki.

Projekat se realizuje uz sufinansiranje Evropske komisije kroz ERASMUS+ program, ključna akcija 3 – European Youth Together i Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope.

Povezane objave

Podrška kroz grantoveProgramsko partnerstvo

Kako približiti BiH Evropskoj uniji? Mladi znaju!

Događaj Inicijative mladih za EU integracije održan u okviru projekta “Inkubator zagovaračkih...

Programsko partnerstvoRad s mladima

Ljetni kamp aktivizma u zajednici kao motivacija za nove prilike

„Mislila sam da je beznadežno sve do jula mjeseca ove godine kada...

Programsko partnerstvoRad s mladima

Prostor za mlade u Goraždu je pravo, a ne samo želja mladih!

Kada dan započne čitanjem maila koji kaže: “Dragi naši prijatelji iz Instituta...

Programsko partnerstvoRad s mladima

Info sesijama do novih ideja za društvene inovacije! – Youth Innovation Award 2023

Poziv za prijave ideja na ovogodišnje takmičenje za dodjelu nagrada najboljim društvenim...