Vizionarske ideje na pozornici za one koji se usuđuju misliti van okvira

U svijetu koji često cijeni konformizam i jednoličnost, TEDxSarajevo bio je pozornica za one koji se usuđuju misliti van okvira. Jasmin Bešić, generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT, bio je jedan od sedmero govornika koji su podijelili svoje vizionarske ideje.

Jasmin Bešić govorio je o ključnoj dilemi s kojom se suočavaju mladi u BiH: odlazak u inostranstvo u potrazi za boljim prilikama ili ostati i boriti se za bolju budućnost u domovini. Kroz svoj govor Bešić je istaknuo kako više od 50% mladih želi napustiti zemlju, a više od 12% je već preduzeo konkretne korake prema tom cilju.

Institut za razvoj mladih KULT prije nekoliko godina pokrenuo je kampanju #necudaidem kako bi skrenuo pažnju na ovaj zabrinjavajući trend. Bešić je naglasio kako mladi primarno navode nedostatak perspektive i nezainteresiranost vlasti kao glavne razloge za želju za odlaskom.

Bešić je također govorio o problemu političke neangažiranosti mladih. Na Općinskim izborima 2020. g. mladi nisu glasali za mlade ljude. Ovo je otvorilo dilemu: Zanemaruju li mladi političari mlade jer se mladi ne pojavljuju na izborima, ili je obrnuto?

Bešić je završio svoj govor s pozivom na akciju. Umjesto da samo budemo tu zbog besplatnih grickalica, trebali bismo se angažirati i oblikovati budućnost koju svi zaslužujemo!

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Podrška kroz grantoveProgramsko partnerstvo

Kako približiti BiH Evropskoj uniji? Mladi znaju!

Događaj Inicijative mladih za EU integracije održan u okviru projekta “Inkubator zagovaračkih...

Programsko partnerstvoRad s mladima

Ljetni kamp aktivizma u zajednici kao motivacija za nove prilike

„Mislila sam da je beznadežno sve do jula mjeseca ove godine kada...