Grad Srebrenik – Šta smo saznali od mladih?

Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Gradom Srebrenik kompletirao je istraživanje o položaju i potrebama mladih, s ciljem kreiranja Strategije prema mladima Grada Srebrenik.

Analiza položaja i potreba mladih kao i Strategija prema mladima koja je trenutno u procesu izrade potvrda su brige predstavnika Grada o mladima i posvećenosti poboljšanju njihovog položaja na području grada Srebrenik.

Analiza položaja i potreba mladih grada Srebrenik, kreirana je na osnovi rezultata istraživanje koje je obuhvatilo 379 osoba starosti od 15 do 30 godina sa područja grada Srebrenika. Analiza ukazuje na potrebe i probleme mladih iz oblasti obrazovanja, rada, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, kulture, sporta, te sigurnosti.

Iz Analize, koja predstavlja osnovu za izradu strateškog dokumenta za mlade na području grada, izdvajamo nekoliko zanimljivih podataka:

  • Grad Srebrenik prati trend Tuzlanskog kantona i bilježi pad broja osnovaca. U akademskoj 2018/2019. bilo je 3.755 upisanih osnovaca, dok ih je u 2021/2022. akademskoj godini bilo 3.527, što je smanjenje za 228 učesnika upisanih u osnovne škole u Srebreniku.

U srednjoškolskom obrazovanju se za isti period bilježi pad broja učenika za oko nekih 9%.

  • Rezultati analize pokazuju da je 35,6% mladih u Srebreniku mišljenja da postoji manjak praktične nastave. Odgovori u anketi su pokazali da oko 24% mladih nikako nije imalo praktičnu nastavu dok su pohađali redovno obrazovanje.
  • Na pitanje prilikom anketiranja gdje je najbolje raditi, polovina mladih smatra da je najbolje imati vlastiti biznis, a 48% mladih se izjasnilo kako bi željeli pokrenuti vlastiti biznis ali da nisu u mogućnosti.
  • Sedam od osam mladih iz Srebrenika koji su u procesu obrazovanja nema stipendiju. Prema podacima iz Analize istraživanja ukupan broj mladih koji primaju neku stipendiju je 8,4%, a pri tome najviše mladih prima stipendiju od grada (2,6%) i od kantona (2,1%).
  • Rezultati Analize istraživanja položaja i potreba pokazuju da mladih koji se ne sjećaju ili nisu nikada obavili sistematski pregled ima oko 47%. Mladi najčešće rade sistematske zbog dobijanja vozačke dozvole, posla, sportskih nastupa ili na preporuku ljekara (zbog zdravstvenih problema). Samoinicijativno je sistematski pregled uradilo samo 11,5% mladih.
  • Samo 12,9% mladih se sportom bavi svakodnevno.
  • Mladi u Srebreniku generalno smatraju da imaju malo ili nimalo utjecaja na donošenje odluka na lokalnom nivou, te je u istraživanju dvije trećine (oko 36%) mladih izrazilo negativan stav spram svog utjecaja na odluke koje se donose na lokalnom nivou.
  • Preko polovine mladih smatra da je rad u nevladinim organizacijama ili udruženjima učinkovit ili vrlo učinkovit način kreiranja društvenih promjena.
  • Mladi iz Srebrenika se većinski informiraju preko internetskih elektronskih portala, što pokazuje i podatak da je 52,2% mladih izjavilo da svakodnevno prati internetske portale, te preko društvenih mreža od kojih su najpopularniji Instagram i Facebook.

Za više informacija o položaju i potrebama mladih  pogledajte Analizu položaja i potreba mladih grada Srebrenika.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave