Progovoriti o temama koje su veliki problem u društvu je korak ka promjeni!

Srednjoškolci i članovi lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH prisustvovali su novoj radionici koju je organizirao Institut za razvoj mladih KULT.

Tokom radionice učesnici su upoznati sa pojavnim oblicima korupcije, te su i sami pokušali definirati određene pojmove koji su povezani sa koruptivnim radnjama. Kako bi na što bolji način razumjeli pojavne oblike korupcije prezentirani su brojni primjeri iz svakodnevnog života, odnosno iz svih oblasti u kojima je prisutna korupcija.

Učesnici su imali priliku kroz kviz naučiti više o korupciji, a oni koji su ostvarili najbolje rezultate osvojili su simbolične nagrade za pokazano znanje. Aktivnost koja je privukla pažnju srednjoškolaca tokom radionice bio je igrokaz, gdje su učesnici kroz simulaciju određenih situacija iz svakodnevnog života učili i prikazivali na koji je sve način korupcija prisutna u BiH, te kako reagirati ukoliko svjedočimo korupciji.

Srednjoškolci su istakli kako je radionica u potpunosti ispunila njihova očekivanja jer je bila interaktivna i zanimljiva. Izrazili su želju da o borbi portiv korupcije uče i u narednom periodu kroz održavanje sličnih radionica.

„Poenta dobre radionice nije da se samo činjenice i puke definicije serviraju mladima, već da i oni sami shvate i dokuče suštinu i srž problema, ali i njegovo rješenje. Kroz današnju radionicu “Protiv korupcije se boriš kada progovoriš” smo upravo to i naučili kroz razgovor, kviz i male igrokaze. Koja je to razlika između naše domovine i ostalih država, pa su u našoj u tolikoj mjeri zastupljeni korupcija i nepotizam? Možda zato što se uvijek vodimo time da pojedinačnim djelovanjem ništa ne možemo promijeniti. Jednom kada shvatimo da mijenjajući sebe kao društvenu jedinku i svoje postupke možemo utjecati i na promjenu u društvu, opće stanje će se poboljšati. Sebe mijenjamo i ako progovorimo o temama koje su bolest društva, a koje su općeprihvaćen oblik ponašanja. Šutnjom postajemo saučesnik“, istakla je nakon radionice Delila Beriša, jedna od učesnica.

“Mi kao dio društva treba da potenciramo sopstveni napredak i formiranje. Ukoliko budemo čekali na državu, pa i na osobe u našem okruženju da nas potpuno oforme i usmjere, nikada nećemo biti zasebne jedinke, a samo kao takvi se možemo znati nositi sa problemom korupcije u društvu”, dodala je učesnica Lejla Brkanić.

Zahvaljujemo se lokalnom timu AsuBiH Sarajevo za podršku prilikom organizacije radionice.

Institut za razvoj mladih KULT aktivno radi na provedbi inicijative Reci NE korupciji u Kantonu Sarajevo u saradnji s Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Inicijativa Reci NE korupciji u Kantonu Sarajevo je podržana od strane Ambasade Kraljevine Nizozemske.

 

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Partnerstvo s vlastima

Koliko nas i kako košta korupcija u BiH?

Rezultati Istraživanja o položaju mladih u BiH Instituta za razvoj mladih KULT...