Treba li strategija prema mladima u Posavskom kantonu? – institucionalna briga o mladima može osigurati bolji položaj ove populacije

O prilikama za mlade u Posavskom kantonu predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT razgovarali su sa pomoćnicom ministrice za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Zoricom Raguž-Osmanagić i stručnom savjetnicom za srednje obrazovanje Marijom Zečević.

Svjesni da se vrlo rijetko čuje glas mladih iz Posavskog kantona iz kojeg mladi kao i iz ostatka Bosne i Hercegovine često odlaze u potrazi za boljim prilikama i većom sigurnošću, Institut ulaže napore da se položaj mladih u narednom periodu unaprijedi, kroz kreiranje jače institucionalne podrške ovoj populaciji.

Posavski kanton do sada nije usvajao strateški dokument za mlade, što je i bila tema sastanka na kojem su predstavljeni modeli saradnje i podrške koju Institut pruža institucijama vlasti u BiH. Predstavnice Ministarstva za prosvjetu, znanost, kulturu i sport su predstavile neke od programa koje Vlada Posavskog kantona provodi u oblasti stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja a koji sa sigurnošću mogu biti i primjeri dobre prakse u BiH.

Ministarstvo je fokus stavilo na podršku u oblasti obrazovanja, ali je iskazan interes i motivacija da se aktivnije radi u oblasti međusektorske saradnje, kao i strateškog djelovanja prema mladima.

U narednom periodu će Institut za razvoj mladih KULT i Ministarstvo raditi u pravcu uspostavljanja saradnje s ciljem aktualiziranja pitanja od interesa za mlade.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *