Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2023. godinu

Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih prava i diskriminacije, te je rasprostranjen društveni problem u svim državama svijeta, a Bosna i Hercegovina, nažalost, nije izuzetak. Naša država bila je šesta država koja je ratificirala Konvenciju Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, još poznatiju kao Istanbulska konvencija, u cilju borbe i sprečavanja svakog oblika rodno zasnovanog nasilja.

S ciljem podizanja svijesti i poduzimanja mjera za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama, kampanja glavnog sekretara Ujedinjenih naroda UNiTE do 2030. godine za okončanje nasilja nad ženama (UNiTE kampanja) proglasila je svaki 25. u mjesecu kao Narandžasti dan. Kao svijetla i optimistična boja, narandžasta predstavlja budućnost bez nasilja nad ženama i djevojčicama.

Institut za razvoj mladih KULT već godinama ukazuje na problem nasilja nad ženama i djevojčicama i svakog 25. u mjesecu obilježava Narandžasti dan. Naporima Instituta za razvoj mladih KULT za prevenciju nasilja nad ženama i djevojčicama tokom 2023. godine pridružilo se više od 539 učesnika, kroz učešće u 12 različitih aktivnosti i kampanja.

Aktivnostima se priključilo trinaest domaćih i stranih nevladinih organizacija, te šesnaest domaćih i stranih institucija vlasti i ustanova.

Kompletan izvještaj o aktivnostima usmjerenim na sprečavanje i prevenciju nasilja nad ženama i djevojčicama tokom 2023. godine pogledajte OVDJE.

Institut nastavlja obilježavati Narandžasti dan i u 2024. godini, a ukoliko nam se želite pridružiti kontaktirajte nas putem e-maila: razija.zukanovic@mladi.org.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *