Job shadowing – Nastavljamo motivirati, dijeliti znanje i pozitivnu energiju

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetile predstavnice Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO NE.

Današnji dan naše gošće su posvetile razmijeni informacija i važnih iskustava sa uposlenicima Instituta, a imale su priliku i pitati sve što ih zanima i što smatraju da će im biti korisno u budućem radu njihove organizacije.

“Ja sam se baš radovala dolasku jer je mnogo drugačije nešto ovako praktično proći nego samo slušati. Bilo je zaista korisno proći sve ove oblasti koje smo mi danas prošle, jer iako nešto direktno ne radiš u organizaciji, opet te se tiče indirektno. Zanimljivo će biti sve ono što smo vidjele danas uporediti s onim što mi koristimo u svom radu i razmisliti šta sve mi možemo unaprijediti. Smatram da će nam najviše koristiti dijelovi koje smo mogle praktično raditi, sve ono što je bilo opipljivo i što smo mogle vidjeti – npr. neki dokument”, navela je Azra Halilović, stručna saradnica za programe prevencije u lokalnim zajednicama i medijima.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je koncept Job shadowing koji će organizacijama civilnog društva u Bosni i Hercegovini pružiti novu perspektivu organizacijskog razvoja. Ovaj koncept se najčešće koristi kao oblik stručnog usavršavanja, te služi za proučavanje svakodnevnih aktivnosti, posla, radnog okruženja, primjene različitih metoda i modela rada u praksi.

Cilj programa jeste transfer znanja, iskustva i dijeljenje praktičnih savjeta u različitim oblastima djelovanja nevladinih organizacija, a koje su od značaja za razvoj i unapređenje organizacijskih kapaciteta. Pored mentorstva, savjetodavne uloge i osnaživanja ljudskih resursa, cilj je umrežavanje, motiviranje na stvaranje partnerstva i pružanje podrške razvoju civilnog sektora. Razlog razvoja i provođenja ovakvog koncepta jeste da se sve pozitivno, korisno i praktično u nekoj organizaciji prenese i na druge organizacije, a to je prilika koja često nedostaje mnogim organizacijama.

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO NE je partnerska organizacija koja sudjeluje u programu jačanja organizacijskih kapaciteta kroz Snagu lokalnog.

Institut za razvoj mladih KULT se zahvaljuje današnjim gošćama.

S nestrpljenjem očekujemo posjete koje nam slijede!

Više o konceptu Job shadowing možete pročitati  OVDJE, a ukoliko imate dodatnih pitanja, možete se javiti putem e-mail adrese selma.sljivo@mladi.org.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Jačanje organizacijskih kapacitetaMentorstvo

Posjete koje šire vidike i uče kako iskoristiti pružene prilike

Institut za razvoj mladih KULT danas je ugostio predstavnika Centra za edukaciju...

Jačanje organizacijskih kapacitetaMentorstvo

Job shadowing – Za rast i razvoj organizacija ključna je podrška!

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Vijeća mladih Federacije...