Job shadowing – otvorena vrata Instituta za razvoj mladih KULT za učenje i razmjenu znanja

Dok Institut za razvoj mladih KULT čeka najavljene posjete u periodu koji slijedi, ovaj tekst posvećen je jednom vrlo zanimljivom konceptu –  job shadowing. U nastavku teksta objašnjena je ova ideja i prednosti njene realizacije. 

Zašto job shadowing?

Na početku 2023. godine Institut je imao nekoliko novogodišnjih odluka, te nije dopustio da one ostanu samo na papiru. Job shadowing je jedan mali poduhvat, odluka Instituta da kroz svoje programe razvoja i jačanja organizacijskih kapaciteta ponudi i nešto drugačije. Job shadowing će organizacijama civilnog društva u Bosni i Hercegovini pružiti novu perspektivu organizacijskog razvoja. Ovaj koncept se najčešće koristi kao oblik stručnog usavršavanja, te služi za proučavanje svakodnevnih aktivnosti, posla, radnog okruženja, primjene različitih metoda i modela rada u praksi.

Cilj programa jeste transfer znanja, iskustva i dijeljenje praktičnih savjeta u različitim oblastima djelovanja nevladinih organizacija, a koje su od značaja za razvoj i unapređenje organizacijskih kapaciteta. Pored mentorstva, savjetodavne uloge i osnaživanja ljudskih resursa, cilj je umrežavanje, motiviranje na stvaranje partnerstva i pružanje podrške razvoju civilnog sektora. Razlog razvoja i provođenja ovakvog koncepta jeste da se sve pozitivno, korisno i praktično u nekoj organizaciji prenese i na druge organizacije, a to je prilika koja često nedostaje mnogim organizacijama.  

Šta ovaj koncept pruža organizacijama koje posjete Institut?

Institut za razvoj mladih KULT tokom svog dvadesetogodišnjeg djelovanja i rada, razvija modele organizacijskog razvoja i jačanja organizacijskih kapaciteta. Programi u kojima Institut kroz mentorsku, savjetodavnu, tehničku ili drugu vrstu saradnje i podrške radi na razvoju organizacijskih kapaciteta organizacije, rezultirali su pojedinačnim napretkom svake od njih, a iza tog napretka stoji niz aktivnosti koje organizacije provode u saradnji sa timom Instituta. Napredak organizacija je vidljiv u različitim segmentima rada i njihov razvoj je ono na što smo najviše ponosni.

U zavisnosti od stepena razvijenosti organizacije, tim Instituta koji radi na organizacijskom razvojuima pripremljenu i prilagođenu metodologiju,te kreirani set informacija koje se prenose kroz „job shadowing“. Ovim konceptom Institut nudi svoje resurse i kapacitete u različitim oblastima rada, kroz praktični rad sa predstavnicima organizacija civilnog društva. Organizacijama koje posjete Institut na raspolaganju je osoblje iz nekoliko odjela: Odjela za stručnu i tehničku podršku, Odjela za finansije, Odjela za monitoring, evaluaciju i istraživanja, Odjela za organizacijski razvoj koji preuzima ulogu koordinatora procesom i Odjela za odnose s javnostima. Predstavnici organizacija imaju priliku čuti ili učiti o različitim procesima rada Instituta u navedenim oblastima, te naučeno primijeniti i u svojoj organizaciji ukoliko za to vide prostor ili potrebu.

A kakvo je iskustvo posjetitelja?

Veliki broj organizacija, svjestan razvoja i ekspertize Instituta je uočio potrebu da se posavjetuje, da uči i da se vodi primjerom rada Instituta. Ove jednodnevne posjete motiviraju organizacije vođene jasnom vizijom, rezultatima i idejom o napretku i razvoju da svaki dan budu bolje i aktivnije u svom djelovanju.

Do sada su Institut posjetile dvije partnerske organizacije: Centar za djecu sa višestrukim smetnjama „Koraci nade“ i Fondacija za podršku i razvoj mentorstva “Stariji brat, starija sestra”. Ove organizacije učestvuju u programu jačanja organizacijskih kapaciteta. U periodu koji slijedi, posjetu su najavile još dvije organizacije.

O ovom konceptu, naši posjetitelji su imali pozitivne komentare, posebno ističući koliko će dan proveden u Institutu značiti za njihove organizacije u budućnosti.  Pružajući mogućnost predstavnicima organizacija da uživo budu upoznati s određenim procedurama rada u Institutu i pitaju sve što žele i što bi bilo od koristi za razvoj njihovih organizacija, rađaju se nove ideje, mogućnosti i prilike za rast, razvoj i napredak.

“Željela bih da se zahvalim Institutu za razvoj mladih KULT na ovoj prilici. Oduševljene smo pristupačnim osobljem, te odgovorima koje smo dobile na sva naša pitanja i dileme. Sada imamo viziju šta sve možemo promijeniti u našoj organizaciji, ali i šta je to što radimo dobro. Ova posjeta bila je od višestrukog značaja za našu organizaciju, njeno jačanje, rast i razvoj”, rekla je predstavnica jedne od organizacija koje su posjetile Institut.

“Zahvaljujem se Institutu za razvoj mladih KULT na ukazanom povjerenju i odabiru naše organizacije za procese jačanja, unapređenja i usavršavanja.  Čast mi je i zadovoljstvo što sam bila dio ove posjete, što sam svoju sliku o radu Instituta dopunila i dodatno uljepšala. Posebno sam ponosna i sretna što je Institut organizacija mladih, pametnih i vrijednih ljudi koji imaju jasnu društveno korisnu viziju a djeluju u mojoj zemlji. Želim vam još puno poslovnih i privatnih uspjeha, dobrih projekata i lijepih inspirativnih priča”, komentar je iz evaluacijskog upitnika jedne posjetiteljce.

“Koncept job shadowing-a je vrlo interesantan. Danas smo naučili mnogo korisnih stvari, jer smo imali priliku sjesti i konkretno raditi s ljudima. Usvojile smo dosta novih informacija koje će naša organizacija sigurno iskoristiti u budućnosti. Zahvaljujemo se na gostoprimstvu, promociji i podršci općenito”, još je jedan je od osvrta na dan proveden u Institutu.

Ko može učestvovati?

Učesnici u job shadowing-u mogu biti sve organizacije koje učestvuju u programima razvoja organizacijskih kapaciteta i imaju odobren Plan/Strategiju jačanja organizacijskih kapaciteta. Učesnici trebaju biti uposlene osobe ili ključno osoblje organizacije koja učestvuje u programu jačanja organizacijskih kapaciteta.

Koncept prema kojem je zamišljen job shadowing i cjelokupan proces prenošenja znanja od strane uposlenika Instituta namijenjen je uposlenicima/ključnom osoblju drugih organizacija, koji će stečena znanja i iskustva iskoristiti u svrhu poboljšanja pravila, procedura i praksi unutar svoje organizacije.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili želite saznati nešto više o konceptu „job shadowing“ u Institutu, možete se javiti putem e-maila selma.sljivo@kultbih.org.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Jačanje organizacijskih kapacitetaProcjena organizacija

Udruženje Progres: Nismo željele da ne doživimo progres!

Prepoznavajući vlastite potencijale ali i mogućnost da za sebe stvori podržavajuće okruženje,...

Jačanje organizacijskih kapacitetaMentorstvo

Job shadowing: Posjetama do novih korisnih savjeta, znanja i poznanstava

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Omladinske novinske asocijacije...