Sarajevo se nastavlja pripremati za aplikaciju za Europsku prijestolnicu mladih 2026!

Gradonačelnica Benjamina Karić sastala se sa predstavnicima udruženja za mlade i vijeća mladih koji podržavaju Grad za aplikaciju Sarajevo – Europska prijestolnica mladih 2026.

Razvoj kvalitetnih i održivih politika prema mladima, te prilika koje uistinu mijenjaju živote mladih u Sarajevu i Bosni i Hercegovini je pravac koji Sarajevo slijedi, a koji će biti intenziviran u narednom periodu. Tim povodom Gradonačelnica je ugostila predstavnice Instituta za razvoj mladih KULT, predstavnike Udruženja za socijalni, kulturni i kreativni razvoj Zora, Vijeća mladih FBiH i Vijeća mladih Općine Novo Sarajevo, kako bi razgovarali o nastavku saradnje i radu na inicijativi Sarajevo – Europska prijestolnica mladih 2026.

Sarajevo je ušlo u uži izbor za prestižnu titulu Europska prijestolnica mladih 2026, a taj uspjeh između ostalog je i rezultat odlične saradnje Grada sa udruženjima koja su podržala ovaj proces i uložila svoje resurse kako bi zajedničkim naporima osigurali da se i Sarajevo nađe na listi najuspješnijih gradova u Europi.

Gradonacelnica sastanak1 2

Na sastanku su predstavljene politike prema mladima i njihova važnost, kao i značaj uključivanja mladih u procese poput aplikacije za Europsku prijestolnicu mladih. Razmatran je koncept ko-menadžmenta i značaj mladih u procesima aplikacije i provedbe.

Gradonačelnica Karić će, u narednom periodu, imati ključnu ulogu u promociji Sarajeva kao prijestolnice mladih u Europi, te će se organizirati zajednički događaji i poslati poruke za širu javnost. Sama titula za Sarajevo bi značila više ulaganja u programe za mlade koji će položaj mladih učiniti boljim.

Sarajevo se nastavlja pripremati za aplikaciju za Europsku prijestolnicu mladih 2026, a mladi će imati ključnu ulogu u procesima aplikacije i provedbe titule.

Najvažnije što ova titula donosi jeste održivost, konkretan rad i ulaganje u mlade, te uključivanje mladih u odlučivanje, jer mladi imaju znanje, ideje i prijedloge za bolje bosanskohercegovačko društvo.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

European Youth Capital 2026Podrška dobrom upravljanjuRad s mladima

Da li će Sarajevo biti Evropska prijestolnica mladih 2026?

Zahvaljujući iskazanoj posvećenosti mladima, kontinuiranom ulaganju i integriranju mladih u svakodnevni gradski...

Partnerstvo s vlastimaPodrška dobrom upravljanju

Poziv na radionicu: Protiv korupcije se boriš kada progovoriš!

Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Homework Hub organizira radionicu...