Mladi lideri u zajednici: Volonterska sekcija obećava mnogo novih aktivista u bližoj budućnosti!

Niz inspirativnih volonterskih aktivnosti donio je značajne promjene u lokalnoj zajednici Doboj Jug, a sve to zahvaljujući inicijativi „Volonterizam u općini Doboj Jug“ koju je provela polaznica obuke Uči, Misli i Djeluj, Sumeja Muratović. Aktivnosti koje uključuju edukativne radionice, humanitarne akcije, osnivanje volonterske sekcije, te rad sa djecom i osobama treće životne dobi, dokaz su snage i značaja koliko jedna mlada osoba može doprinijeti ugodnijem ambijentu za mlade.

Kao temelj provedenih aktivnosti, osnovana je volonterska sekcija čiji je cilj bio okupiti entuzijaste željne pomaganja, zalaganja i doprinosa zajednici.

Kroz set radionica volonteri su stekli vještine koje su im omogućile da budu efikasni u svojim nastojanjima da mijenjaju zajednicu u kojoj žive u zajednicu krojenu po mjeri mladih. Kako bi povećali svijest o važnosti humanitarnog i dobrovoljnog rada, Sumeja i mladi članovi volonterske sekcije porenuli su aktivnosti i na društvenim mrežama koje su omogućile široj zajednici da se uključi u inicijativu. Također, za one kojima je pomoć najpotrebnija postavljene su kutije i kasice za donacije sredstava na ključnim lokacijama u općini Doboj Jug.

Zahvaljujući uspješno provedenim aktivnostima, volonterska sekcija nastavila je sa svojim radom, osnažena iskustvom i podrškom zajednice. Ohrabreni ovim uspjehom, Sumeja i članovi volonterske sekcije planiraju dalji razvoj i širenje aktivnosti, s ciljem da pruže pomoć i podršku gdje je to najpotrebnije, te da unaprijede položaj mladih u ovoj lokalnoj zajednici.

„Lokalna građanska inicijativa za mene predstavlja moj prvi korak ka oživljavanju vlastite zajednice po pitanju uključivanja mladih. Mladima koji sa mnom provode inicijativu otvara nove ideje i motiviše ih da nastave istim stopama kada se projekat završi. Stoga, mogu reći da čvrsto vjerujem da će općina Doboj Jug imati mnogo aktivista u bližoj budućnosti“, rekla je Sumeja.

Ova inicijativa se provodi u partnerstvu s Udruženjem mladih Doboj Jug, uz mentorsku i finansijsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Obuke i treninzi za omladinske lidereUMIDUMiD teachers

Učesnici UMiD obuka spremni su za nove liderske poduhvate!

Institut za razvoj mladih KULT je održao ceremoniju dodjele certifikata i potvrda...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...