Društveno-korisna upotreba oduzete imovine: naučene lekcije i izazovi

Institut za razvoj mladih KULT je sudjelovao u ključnim aktivnostima unutar OSCE projekta posvećenog društveno-korisnoj upotrebi oduzete nezakonito stečene imovine. Ovaj članak sumira neka od najvažnijih događaja i naučenih lekcija iz ovih aktivnosti te ističe izazove s kojima se susreću nevladine organizacije općenito i Institut u svom radu u ovoj oblasti.

U sklopu nacionalne i regionalne radionice o društveno-korisnoj upotrebi oduzete imovine, te konferencije o suzbijanju korupcije, pranju novca i olakšavanju napora za povrat imovine, u periodu od februara do novembra 2023. godine Institut je imao priliku podijeliti svoja iskustva u borbi protiv korupcije i iskustvo u jačanju organizacijskih kapaciteta u BiH. Dodatno o konferenciji dostupno je na LINKU. Također smo čuli s kojim se sve izazovima susreću organizacije, a posebno institucije na području Zapadnog Balkana (osim BiH, aktivno učešće u radionici u Beču i konferenciji u Skopju su uzeli predstavnici nadležnih ministarstava i agencija iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore i Srbije) kojima je primarna zadaća i misija osigurati da počinioci krivičnih djela nemaju finansijskih koristi od toga te „ukloniti pošast korupcije jednom zauvijek“.

Nedostatak kapaciteta

Više nego nedostatak kapaciteta nevladinih organizacija, što je Institut kroz svoje programe procjene i jačanja kapaciteta jedini u BiH temeljito prepoznao i poduzeo konkretne korake na sistemskom i dugoročnom rješavanju problema, evidentan je nedostatak političke volje da se izdvoje dovoljna sredstva za rad institucija i agencija u BiH kako bi lakše i potpunije identificirale prioritete za ponovnu upotrebu oduzete imovine od počinilaca krivičnih djela. Ali tu se ne smije stati, nego nadležne institucije moraju biti spremne i konstantno:

  • procjenjivati kapacitete potencijalnih partnera iz nevladinog sektora koji će biti korisnici oduzete imovine,
  • pripremati i implementirati potrebne metodologije za izbor organizacija i projekata koji će biti finansirani i na drugi način podržani iz oduzete imovine,
  • vršiti monitoring i evaluaciju podržanih projekata, posebno iz aspekta osiguranja da se sredstva dugoročno dodijeljena nevladinim organizacijama (ali i javnim institucijama) uspješno i u skladu sa zakonima i dobrim standardima upravljanja upotrebljavaju.

Kao djelimičnu pomoć transparentnijem i uspješnijem radu, nadležne institucije moraju prepoznati potencijal multisektorske saradnje s nevladinim i privatnim sektorom ali i jedinicama lokalne samouprave. Društvena korist obuhvata različite aspekte društva, uključujući pojedince, zajednice, institucije i širi ekosistem, te samim tim različite interesne strane moraju biti uključene u sve faze ponovne upotrebe nezakonito stečene imovine.

„Koliko još moramo postojati da bi nam se vjerovalo kao kvalitetnim i stabilnim partnerima u borbi protiv kriminala i razvoju lokalne zajednice?“ pitanje je koje je odjekivalo na sastancima kao odgovor na sumnje u kapacitete lokalnih organizacija civilnog društva da se uključe u ovaj proces kao aktivan partner. Ako se multisektorska partnerstva ne ostvare s lokalnim organizacijama, može se desiti da posrednici između vlada i nevladinog sektora budu međunarodne organizacije koje donose svoje priče o uspjehu iz drugih zemalja (npr. Italije). A to ne bi bilo u interesu ni vladinog ni nevladinog sektora.

Promocija društvene upotrebe

Potrebno je intenzivnije promovirati društvenu upotrebu oduzete imovine, posebno u zajednicama koje su najviše pogođene kriminalnim aktivnostima. Time se postiže ne samo oduzimanje finansijskih i drugih koristi kriminalcima i kriminalnim grupama, nego se investira u zajednice tako da se grade vrijednosti koje su bitne mladim ljudima u BiH: socijalna pravda, inkluzivnost i raznolikost, obrazovanje i slobodan pristup informacijama…

Ključno je poboljšati informiranost nevladinog sektora i šire zajednice o mogućnostima korištenja oduzete imovine. Kada uslijed straha od reperkusija lokalna zajednica i pojedinci možda ne žele djelovati protivno interesima lokalnih moćnika i kriminalaca, predstavnici vlasti moraju imati transparentan i dugoročan pristup komunikaciji s njima. Jedino tako mogu djelotvorno iskomunicirati sve benefite koje će zajednica dobiti ali i garancije sigurnosti od daljnjeg protuzakonitog djelovanja pojedinaca i kriminalnih grupa čija je oduzeta imovina vraćena i investirana u zajednicu.

Institut će nastaviti igrati važnu ulogu u ovim inicijativama i općenito u borbi protiv korupcije u BiH i šire. Jedino povećanom transparentnosti, saradnjom i učinkovitim korištenjem oduzete imovine možemo značajno doprinijeti suzbijanju korupcije i jačanju društvenih resursa.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave