Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu projekta „Jačanje kapaciteta mladih iz 13 partnerskih zajednica“ koji je dio Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2 kojeg finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Institut za razvoj mladih KULT je u Konjicu u augustu 2023. g. organizovao Ljetni kamp aktivizma u zajednici na kojem su se iz ove zajednice sa nama družile, učile i razmjenjivale svoja mišljenja i stavove tri mlade djevojke: Katarina, Zorica i Mateja. Mateju karakteriše njena energija i proaktivnost, zna i ima talenta za inspirisati druge i može se reći da je već mlada liderica.

Privržena svojoj zajednici, svom Jablaničkom jezeru i ideji ekološkog turizma, vrlo je otvorena i komunikativna djevojka koja ima mnogo poduzetničkog duha, a interesuju je sloboda i bolji život. Kaže da se ti njeni interesi često isprepliću i da stalno traži nove načine da ih ostvari: „Priča o aktivizmu mi je uvijek zanimljiva i kad sam vidjela poziv za kamp u Konjicu htjela sam novo i bolje iskustvo, koje će mi omogućiti da to novo znanje i vještine primjenim u svojoj zajednici.“

Photo credit: Mladen Topić

U prijavi za kamp, Mateja je napisala da već jeste motivirana za rad kao aktivistica, ali da želi prikupiti još lijepih ideja i primijeniti ih u svojoj sredini, kao i to da je trebamo odabrati zbog toga što već vodi udruženje građana koje je formirano kako bi učinila nešto da pokrene mlade na akciju. Tako nas je i osvojila.

O kampu i iskustvima stečenim tokom kampa Mateja kaže: „Najljepši mi je onaj dio upoznavanja s vršnjacima“, a ujedno ističe da joj je bitno da gradi sebe i sakupi iskustva koja će poslije dijeliti s drugim ljudima.

Organizovanje Dijaloga za mlade nakon kampa Mateja i djevojke su započele iz želje da mladi u Prozor- Rami, baš tu u svojoj zajednici, imaju sve ono što im je potrebno da ostanu i rade ono što vole. U ovom procesu Mateji, Katarini i Zorici su podrška bili mentor iz Instituta za razvoj mladih KULT, UN volonterka angažovana u okviru  ReLOaD2 programa i službenik za mlade u općini Prozor-Rama. O tome kako je to sve doživjela svjedoče Matejine riječi: „Znam da previše nekad očekujem od svojih vršnjaka i da bih voljela da budu kao ja – jako aktivni i borbeni.  Moja lokalna zajednica je mala i sam čin dijaloga sa 19 sudionika za mene je bio veliki događaj. Prije toga, imala sam osjećaj da su mladi kod nas pasivni i lijeni, ali zapravo nisu – samo im treba motivacija da iskorače iz svoje zone komfora. U trenutku kada smo organizirali dijalog u svojoj lokalnoj zajednici sa mladima i lokalnim vlastima, iskusila sam da malim koracima mogu potaknuti mlade da se „probude“ i da iz svoje zone komfora naprave korak dalje.“

Matejina ideja je da, kroz rad svog udruženja, mladima ponudi sadržaje koji bi ih probudili i usmjerili da se bave sportom i rekreacijom, turizmom, tradicijom i kulturom, a iskustvo na kampu joj je dalo ogromnu podršku i motivaciju.

Kaže kako je nakon kampa, na dijalogu shvatila da može biti „vođa“ mladima i da ih može potaći da razmišljaju o raznim idejama: „Saznala sam mnogo toga. Mladi imaju velike potrebe u mojoj zajednici. Jedna od tih je definitivno prostor za mlade gdje se možemo okupljati i raditi sve što treba – razne edukacije, dodatne programe i događaje za mlade i zajednicu.”

Konkretan korak za dalje je formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade, a djevojke dodaju kako računaju na podršku i savezništvo službenika za mlade u svojoj općini, jer se sada koriste određeni prostor u zgradi općine, ali u ograničenim terminima: „Kada radimo s mladima uvijek moramo sve obaviti do 16h zbog radnog vremena Općine“ kaže nam ova energična i inspirativna djevojka.

„Jedna od  najbitnijih stvari je prostor za mlade i potrudit ću se pronaći rješenje – da to mjesto renoviramo ili da se sagradi ako treba. Meni je korak dalje bio kamp u Konjicu, a mojoj ekipi u Prozor – Rami to želim biti ja i nadam se da ćemo napraviti velike i važne korake“, zaključuje Mateja.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Future 4 YouTH: Za bolje društvo i podršku mladima!

Da su programi usmjereni na mlade koji teže da integriraju učenje o...

Lokalne građanske inicijativeRad s mladimaUMID

Mladi lideri u zajednici: Susreti koji grade mostove među mladima

Polaznica obuke “Uči, Misli i Djeluj!” Amina Bašić, pokrenula je inicijativu pod...