Mentorstvo kao nova prilika za nevladin sektor

Uvođenjem mentorskog programa Institut za razvoj mladih KULT je zaokružio podršku koju pruža organizacijama civilnog društva kroz osnaživanje organizacijskih kapaciteta i performansi kao i ličnih kapaciteta osoba koje predvode te organizacije.

U mentorstvu u civilnom društvu, fokus je na organizacijskom učenju, timskom radu i unapređenju. Uvažavajući povratne informacije organizacija civilnog društva sa kojima Institut radi, prepoznata je potreba za uspostavom mentorskog programa namijenjenog predstavnicima organizacija koje učestvuju u Institutovim programima jačanja kapaciteta i performansi.

Nevladine organizacije i međusobna podrška

„Drago mi je da su nevladine organizacije dobile priliku da pomažu jedna drugoj, a na taj način i zajednici i pojedincima. Mislim da je važno za naše ciljne grupe da mi jačamo jedni druge i da organizacije koje mentorišemo brže prolaze kroz određene procese, zaobilaze greške i prepreke na koje smo mi nailazili i lakše i efektivnije rješavaju izazove. Upoznala sam se sa strukturom ovog programa koja će biti primjenjiva i u radu s našim partnerskim organizacijama. Mi smo ovdje svi jedni od drugih učili – mentori od Instituta, Institut od nas, ali i mentori i mentiji jedni od drugih i zahvalna sam na prilici da budem dio ove priče“, rekla je Sehija Dedović, predsjednica Udruženja Centar za edukaciju i istraživanje NAHLA.

Sehijinu podršku imala je Azra Frlj, predsjednica Udruženja za psiho-socijalnu podršku „Progres“: “Mentorski program kao prilika za mene desio se u trenutku potrebe da u procesu organizacijskog jačanja i prelaska u novu fazu, adekvatno i pravovremeno odgovorim na promjene. Uz podršku, te kroz iskustvo moje mentorice, dobila sam ohrabrenje, prije svega, raditi na izgradnji postojane, participativne i prilagodljive organizacijske klime, kao osnovnog preduslova za suočavanje sa izazovima na putu ostvarivanja ciljeva organizacije. Zahvalna sam za ovo vrijedno iskustvo.“

Tokom ovog procesa, osim razmjene znanja i iskustava nastajala su prijateljstva i partnerstva. Mentori su nesebično dijelili svoje znanje, a mentiji učili, iznosili ideje i sarađivali.

„Mentorstvo kao alat i proces učenja je nemjerljiv i nadmašuje finansijski aspekt – imati nekoga ko će ti prenositi znanje zaista je vrijedno. Ono što me najviše oblikovalo u ovom procesu jeste ta nesebičnost u prenošenju znanja i ostvarivanje kontakata i to je ono na što sam najviše ponosna, a vjerujem da će se pravi rezultati procesa tek kasnije vidjeti. Mislim da nema bolje organizacije od Instituta koja se može baviti ovakvim pitanjima“, istakla je direktorica Fondacije „Izvor nade“, Naida Kokić.

Njen mentor u ovom procesu, Amir Hasanović Izvršni direktor Udruženja Narko NE dodao je: „Bilo mi je zadovoljstvo biti dio ove priče. Ovo je jedno vrlo pozitivno iskustvo, ne samo za mentije, nego i za nas mentore. Glavni cilj svih osoba koje su ušle u ovaj proces bio je doprinijeti daljem razvoju organizacija kroz menadžere i menadžerice koji vode te organizacije i siguran sam da dolazimo do tog cilja.“

Nova prilika za nevladin sektor

Udruženje „Dignitet“ kao mentorsku organizaciju dobilo je Centar za djecu s poteškoćama u razvoju „Koraci nade“. Proces mentorstva zbližio je Jasminu i Edisu, direktorice ovih organizacija i omogućio nove planove, ideje i saradnju.

„Bila mi je čast biti izabrana za mentora u ovom procesu koji vodi Institut. Ovo je bilo odlično iskustvo, a posebno sam sretna što sam dobila da mentorišem organizaciju „Dignitet“. Predstavnica ove organizacije nije bila samo moj učenik nego i učitelj – mi smo uzajamno dijelile iskustva i znanja, učile jedna od druge i bile međusobna podrška. Zahvaljujem se  Institutu što je organizovao ovaj, za mene novi izazov i učinio da kroz ovo naučim i spoznam mnogo toga o sebi, a ujedno i pomognem još jednoj organizaciji“, navela je Jasmina Krivošija, izvršna direktorica Centra za djecu s poteškoćama u razvoju „Koraci nade“.

Uvijek nasmijana i vrlo posvećena, direktorica Udruženja „Dignitet“ Edisa Demić ponosno navodi: „Ja sam ovo doživjela kao novu priliku za nevladin sektor. Ovakav vid učenja pomaže liderima da rade bolje posao koji su odabrali i ja sam sretna što sam u ovom procesu za mentora dobila osobu od koje sam u svakom momentu mogla tražiti savjet i pomoć. Ja već sada primjećujem veliki napredak, kako u svom ličnom razvoju, tako i u razvoju organizacije koju predstavljam a smatram i da korisnici nakon ovoga imaju kvalitetniju organizaciju koja može odgovoriti brojnim izazovima i potrebama.“

Svoje utiske podijelio je i Ajdin Arnautović, direktor Udruženja vegana i veganki, čiji je mentor bila Marina Jovović iz Sarajevskog otvorenog centra.

„Smatram da je ovakva vrsta programa vrlo korisna za svaku organizaciju u BiH i vrlo specifična jer nudi besplatnu podršku organizacijama. Ovaj proces može ubrzati proces rasta organizacije, a odnos mentora i mentija olakšava sve to. Dopada mi se način na koji je koncipirano – taj individualni pristup i mogućnost usvajanja znanja i od mentora ali i od osoblja iz Instituta i osjećaj slobode da razgovaramo o bilo čemu u vezi rada organizacije i da nema teme koja bi otvorila bilo kakve negativne pretpostavke“, navodi Ajdin.

Proces učenja i razmjene iskustava

Uvažavajući mišljenje i potrebe mentija i njihovih organizacija, mentori su efikasno prenijeli svoja znanja i iskustva, a neki od mentija su već počeli sa implementacijom novostečenih znanja.

„Mentorstvo nam je donijelo proces učenja s obje strane. Nadam se da sam uspjela svoja znanja i iskustva prenijeti na mladog menadžera organizacije koja tek treba ostvariti svoj puni potencijal, a s druge strane meni je ovo bilo korisno jer sam spoznala kako ja mogu doprinijeti i na koji način mogu prenijeti znanje“, rekla je Anita Šimić, direktorica Mreže aktivnih zajednica.

„Ja sam sretan jer smo u ovom procesu razvili prijateljski odnos i povjerenje i naučio sam mnogo od iskusnije projektne menadžerice veće organizacije. Nadam se da ću znanje koje mi je preneseno a koje sam već jednim dijelom implementirao, moći i kasnije koristiti i ovo je zaista unaprijedilo moje vještine i shvaćanje mog koncepta rada u nevladinom sektoru“, rekao je Muhamed Mekić, predsjednik Udruženja „Princip“ Busovača.

Mentorski proces ovih parova trajao je osam mjeseci, a kroz ovaj program, Institut je opet bio mjesto spajanja predstavnika organizacija koje žele da uče, nadograđuju svoje mogućnosti i znanja, izvor motivacije za dobre ideje i buduće pozitivne priče u zajednicama!

 

 

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Jačanje organizacijskih kapacitetaProcjena organizacija

Udruženje Progres: Nismo željele da ne doživimo progres!

Prepoznavajući vlastite potencijale ali i mogućnost da za sebe stvori podržavajuće okruženje,...

Jačanje organizacijskih kapacitetaMentorstvo

Job shadowing: Posjetama do novih korisnih savjeta, znanja i poznanstava

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Omladinske novinske asocijacije...