Posjeta i druženje sa zajedničkim ciljem – osnažiti mlade!

Da su se u mjesecu koji je iza nas dešavale sjajne stvari potvrđuje i to da je Institut za razvoj mladih KULT ugostio Mariiu Tyshchenko, predstavnicu Švedskog međunarodnog centra za lokalnu demokratiju (Swedish International Centre for Local Democracy – ICLD) i mentoricu u okviru programa Human Rights Based Approach, tokom njenog boravka u Sarajevu.

Posjeta Sarajevu i Institutu bila je odlična prilika za prezentaciju svega što Institut radi, te upoznavanje i druženje s osobljem, ali i razmjenu iskustava iz prakse i korisnih savjeta za rad. Pored toga, predstavnica ICLD-a je boravak iskoristila za sastanak sa predstavnicima Ambasade Švedske u BiH, gdje je razgovarano o podršci koju Ambasada pruža prvenstveno Institutu, ali i drugim nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini, te zašto je važno učešće predstavnika ne samo nevladinih organizacija nego i institucija vlasti u međunarodne programe koji su usmjereni na zaštitu i unapređenje ljudskih prava.

Institut je, zajedno sa Općinom Ilidža i Općinskim vijećem Ilidža, jedan od deset timova koji su izabrani da učestvuju u šestoj generaciji programa Human Rights Based Approach. Program provodi Švedski međunarodni centar za lokalnu demokratiju, uz podršku SIDA-e, i traje 18 mjeseci.

Tim koji čine predstavnik i predstavnice Instituta, Općine Ilidža i Općinskog vijeća Ilidža prvi je tim iz Bosne i Hercegovine izabran za učešće i jedini u ovoj generaciji sa Balkana.

Glavni cilj programa je jačanje tekućih procesa promjena koji doprinose društvenom i ekonomskom razvoju i jačanje demokratije u organizacijama i institucijama vlasti koje učestvuju u programu. Ovo će se postići kroz integraciju općina koje učestvuju u radu sa ljudskim pravima tako da jednakost, učešće, transparentnost i preuzimanje/zahtijevanje odgovornosti postanu stvarnost u jedinicama lokalne samouprave.

Učešće u programu podrazumijeva, pored radionica i studijskih posjeta, i rješavanje lokalnog izazova kroz mali projekt koji predstavlja vezu između teorijskog znanja koje se stekne tokom obuke i praktičnog iskustva potrebnog u specifičnim situacijama u kojima se nalaze različiti polaznici.

Tako će Institut, zajedno sa Općinom Ilidža i Općinskim vijećem Ilidža raditi na uključivanju predstavnika mladih u procese donošenja odluka u ovoj lokalnoj zajednici, te je iz tog razloga održan sastanak i sa predstavnicima novoformiranog Vijeća mladih općine Ilidža.

Pozitivna transformacija društva može se desiti samo kroz sinergiju i saradnju lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva sa zajedničkim fokusom na mlade. To također garantuje da mladi ljudi, zahvaljujući dugoročnim i održivim rezultatima, mogu sami nastaviti ostvarivati ciljeve i bez vanjske podrške

Institut za razvoj mladih KULT se zahvaljuje Švedskom međunarodnom centru za lokalnu demokratiju na prilici za učešće u programu, kao i predstavnici ICLD-a na ugodnom vremenu i druženju.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Međunarodna suradnja

Društveno-korisna upotreba oduzete imovine: naučene lekcije i izazovi

Institut za razvoj mladih KULT je sudjelovao u ključnim aktivnostima unutar OSCE...

Partnerstvo s vlastima

Obukom anketara u Cazinu do istraživanja o položaju i potrebama mladih

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT održali su u Cazinu obuku za...

Kafa s ambasadorom Waltmansom
DogađajiJavni poziviJuli 2023Ljudska pravaMeđunarodna suradnjaRad s mladima

Poziv na događaj: „Kafa sa Janom Waltmansom“

Institut za razvoj mladih KULT sa zadovoljstvom najavljuje i predstavlja našeg novog...