Screenshot 2021 05 05 08.34.20

Institut za razvoj mladih KULT predano radi na razvoju i unaprjeđenju vlastitih kapaciteta kako bi u konačnici mogao pružiti dodatnu podršku organizacijama civilnog društva i u njihovom razvoju. Kao rezultat takvih napora je razvoj POK™ metodologije koja će se koristiti za određivanje indeksa razvijenosti organizacijskih kapaciteta. Ovakva procjena je važna kako bi organizacije dobile jasne smjernice za daljnje djelovanje, strateška planiranja i vlastiti razvoj.

IMG 7012 min 1

U organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskog instituta Sarajevo, 27. aprila 2021. godine, putem online platforme, održan je peti Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2021. Ekonomski forum je organizovan u saradnji sa: Fondacijom društva zajedničkih vrijednosti (Foundation Shared Societies and Values – SSV), Nizami Ganjavi međunarodnim centrom (Nizami Ganjavi International Center – NGIC) i Svjetskom akademijom nauka i umjetnosti (World Academy of Arts and Sciences – WAAS).

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2021 otvorili su prof. dr. Jasmina Selimović – dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Šefik Džaferović – predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Johann Sattler – šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Program Ekonomskog foruma BiH 2021 bio je koncipiran u dvije panel sesije:

  • In search for „New normal“
  • Green economy: From SDGs over green Europe to Western Balkans and Bosnia and Herzegovina.

Fokus Foruma 2021 bio je na zelenoj ekonomiji kroz uspostavljanje ciljeva održivog razvoja u Evropi, šta će biti i već jeste „novo normalno“ u društvenom poretku nakon pandemije COVID-19. Pojam održivog razvoja dovodi se u vezu sa zaštitom životne sredine, planiranjem društvenog razvoja, ekološkim, ekonomskim i političkim pitanjima. Održivi razvoj spaja ujedno brigu za živi svijet na planeti Zemlji i za očuvanje kapaciteta prirodnih resursa sa društvenim i ekološkim izazovima koji stoje pred svakim društvom, državom i čovječanstvom kao cjelinom.

U okviru prve panel sesije kojom je moderirao Zlatko Lagumdžija, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, govorili su Garry Jacobs, predsjednik Svjetske akademije nauka i umjetnosti, Phoebe Koundouri, predsjednica Evropskog udruženja ekonomista za zaštitu okoliša i resursa, Igor Lukšić, bivši predsjednik Vlade Crne Gore, te Sabina Silajdžić, profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Moderator druge panel sesije pod nazivom “Zelena ekonomija: Od ciljeva održivog razvoja preko zelene Evrope do zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine” bio je Fikret Čaušević, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a o ovoj temi govorili su Ismail Serageldin, dopredsjedavajući Nizami Ganjavi International Center i nekadašnji dopredsjednik Svjetske banke, Jan Fischer, bivši predsjednik Vlade Češke, Belma Hadžiomerović, direktorica marketinga i korporativnih komunikacija i upravljanja upravljanja održivošću Raiffeisen Bank BiH, te Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH. Zelena ekonomija je u posljednjih par godina promovisana kao velika promjena u razmišljanju i smatra se za jedno od mogućih uspješnih rješenja za poboljšanje ekonomskog rasta, a istovremeno smanjenja potrošnje resursa i sprječavanje uništavanja ekosistema.

©2021 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search