Podrška zapošljavanju mladih Zapadnog Balkana

WeB4YES 1Do veće zapošljivosti mladih vodit će Inicijativa organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanja mladih, a Institut za razvoj mladih KULT predstavnik je Bosne i Hercegovine u ovom regionalnom projektu.

Inicijativa je usmjerena na osnaživanje organizacija civilnog društva za učešće u donošenju odluka i predlaganje izmjena u politici zapošljavanja i preduzetništva mladih u šest zemalja Zapadnog Balkana. U okviru inicijative planirano je formiranje nacionalnih i regionalnih foruma na teme zapošljavanja, zapošljivosti, preduzetničkog učenja i preduzetništva mladih, zatim treninzi o aktivnom zagovaranju za izmjene politika, program finansijske podrške za organizacije civilnog društva u provođenju lokalnih inicijativa zapošljavanja, kao i formiranje Internet platforme za lakši pronalazak posla namijenjen mladima u regiji.

 

U Beogradu je 13. i 14. marta održan i prvi sastanak partnerskih organizacija, kojem su prisustvovale i predstavnice Instituta. Partneri su tokom sastanka imali priliku da se bolje upoznaju sa drugim organizacijama, projektom i projektnim aktivnostima i planiranim rezultatima, ali i da utvrde alate i metode koji će se koristiti za praćenje i evaluaciju kvaliteta.

Projekat WeB4YES (Western Balkan Civil Society Organizations for Youth Employment Support) je prije svega usmjeren na mlade nezaposlene osobe u regiji, te su predstavnici partnerskih organizacija razmijenili svoja iskustva, znanja i primjere dobre prakse na temu poboljšanja uslova za zapošljavanje i preduzetništvo mladih. Postavljeni su temelji za nacionalne forume i regionalni forum na temu zapošljivosti mladih koji će biti organizirani u predstojećim mjesecima.

WeB4YES 2

Koordinator projekta je Beogradska otvorena škola, a partneri na projektu, pored Instituta, su Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID (Crna Gora), NGO Lens (Kosovo), Asocijacija Beyond Barriers (Albanija), Nacionalni omladinski savjet Makedonije i Međunarodni centar Olof Palme (Švedska).

Projekat WEB4YES je podržan sredstvima Evropske komisije, a sve projektne aktivnosti će trajati do 2020. godine.

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search