Još snažnije za bolje lokalne zajednice

Polaznice i polaznici obuke za omladinske lidere/ice "UMiD 14" završili su ljetnu školu na kojoj su obrađivali teme Samoosnaživanje, Ljudska prava i Rješavanje konflikata, a zajednički zaključak je da su sada još spremniji za unaprjeđenje vlastitih, ali i kapaciteta svojih zajednica.

Webp.net resizeimage

U periodu od 14. do 20. jula 15 mladih iz svih dijelova BiH imali su priliku upoznati vlastite mogućnosti, savladati strahove, uvidjeti kada su njihova ljudska prava prekršena i kako se izboriti za njih na najbolji način. U ovih 7 dana mladi su, pored učenja, imali priliku i za druženje što je posebno učvrstilo veze i stvorilo nova prijateljstva među njima. U narednom periodu polaznici/e obuke provodit će svoje lokalne inicijative kako bi unaprijedili vlastite zajednice, a ljetna škola je poslužila i kako bi napravili dogovore na koji način mogu jedni drugima pomoći.

"Dugo najavljivan, sa nestrpljenjem iščekivan, sedmi modul, tri teme: samoosnaživanje, ljudska prava i rješavanje konflikata. Očekivanja opravdana, sedam dana provedenih u Spajalici sa 'mojim timom', 'mojim ljudima'. Družili smo se, učili jedni od drugih, smijali se, šalili se ali i plakali, svi, zajedno. Uživala sam u svakom trenutku, upijala sam znanje i trudila se da svoje iskustvo podijelim sa drugima. Sa trenericom Mirelom smo 'načeli' temu o ljudskim pravima, dok su mirnoća i autentičnost trenera Aziza gađali u najiskrenije i duboko potisnute emocije. Teme su dotakle svačije srce, probile štit, oklop, svaku zaštitu i barijeru. Za mene je svaki dio modula bio podjednako važan, sjajan i snažan za sebe, pojačan energijom grupe. Ponosna sam na nas!" - Irena Stanišić, Bijeljina.

Webp.net resizeimage 1

Naredno okupljanje polaznika/ca planirano je u septembru kada će imati priliku učiti više o tržištu rada i kako se na najbolji način predstaviti poslodavcima.

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search