Institut za razvoj mladih KULT u protekle dvije godine u okviru programa "Jačanje vještine i poticanje liderstva kod mladih" izdvojio je oko 330.000 KM. U tom periodu podržano je 29 inicijativa mladih u 17 zajednica širom Bosne i Hercegovine. Sve inicijative vidljive su na interaktivnoj mapi: 

Obuka anketara TK 4

Bosna i Hercegovina nema podatke o stanju, položaju, problemima i potrebama mladih. Na razini države nama niti jedan strateški dokument koji se bavi pitanjima mladih. Postojeća zvanična tijela koja se bave pitanjima mladih u BiH na razini države nisu u potpunosti funkcionalna. Institut za razvoj mladih KULT je u 2019. godini započeo pripremu i provođenje istraživanja o položaju i potrebama mladih u cijeloj BiH. Od tada do danas pripremljena je metodologija te je održano nekoliko sastanaka sa Ministarstvom civilnih poslova BiH kako bi bili upoznati sa idejom i procesom istraživanja.

IMG 6656Općina Ilidža dobila je svoju prvu sigurnu mapu. SafeMap Ilidža rezultat je rada osamnaestogodišnje Emine Zolote, studentice Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i polaznice petnaeste generacije Uči, Misli i Djeluj! obuke za omladinske lidere/ice (UMiD). Ova mlada djevojka svoju lokalnu građansku inicijativu (LGI) usmjerila je na pitanje sigurnosti, a web stranica i sigurna mapa nastala je kroz besplatne radionice iz osnova programiranja koje je Emina organizirala za svoje vršnjake u Obrazovno – razonodnom centru za mlade Spajalica.

©2021 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search