Mališani su naučili šta su to ljubav, poštovanje i empatija

6

Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA bila je domaćin petog i šestog modula obuke za najmlađe UMiD Kids. Nakon online učenja, druženja preko video linkova, svi smo s nestrpljenjem čekali da se ponovo okupimo i budemo zajedno. Modulu je prisustvovalo 27 djece, koja su bila podijeljena u dvije grupe kako bismo mogli održati fizičku distancu, a teme koje smo obrađivali su Ljubav, poštovanje i empatija.

Djeca su imala priliku naučiti osnovna značenja pojmova koji su se obrađivali na modulima, ali i kreirati svoju vlastitu definiciju. Važan segment je da su djeca imala priliku i zadatak prepoznati ove pojmove u vlastitom i ponašanju drugih.

Tokom druženja na modulima pored učenja i druženja, zajedno smo i kuhali te pripremili neodoljive palačinke. Djeca su u potpunosti preuzela odgovornost za pripremanje namirnica, čišćenje i serviranje palačinaka, a naše trenerice su im bile podrška tokom cijelog procesa.

I roditelji i djeca su izrazili oduševljenje ovim modulom i izrazili veliku zahvalnost, ali i nestrpljenje za naredno druženje, koje je planirano krajem juna. Sajma Čenanović, majka dječaka Afana, kratko je prokomentarisala: „Prekrasno, djeca su oduševljena! Radujemo se ponovnom druženju.“

UMiD Kids je edukativno-interaktivni program za djecu koji se sastoji od 12 modula koji obrađuju teme važne za intelektualni, emocionalni i sociološki razvoj djeteta. Cilj ovog programa jeste da djeca postanu sigurnija, imaju veće samopouzdanje, bolju povezanost s roditeljima, školom, prijateljima i prijateljicama, te da postignu širu i jasniju sliku o sebi, drugima i svijetu u kojem žive, da razviju osjećaj za sebe i druge.  

UMiD Kids provodi Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.

14

Dijalogom za... / Dokumenti

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search