Institut za razvoj mladih KULT i RYCO potpisali memorandum o razumijevanju

IMG 9271

SARAJEVO – Institut za razvoj mladih KULT i Regionalna kancelarija za saradnju mladih - RYCO, 22. oktobra 2019. godine, potpisali su memorandum o razumijevanju u Sarajevu kojim su ozvaničili saradnju za zajedničko djelovanje i rad na poboljšanju položaja mladih u regionu Zapadnog Balkanu posebno u području mobilnosti mladih, pomirenja i međunarodne saradnje mladih.

„Institut već duže od 17 godina radi na kreiranju politika za pitanja mladih, poboljšanju položaja mladih u BiH, a unazad nekoliko godina u partnerskom djelovanju radimo i u regiji. Upravo zbog želje da svoja dosadašnja znanja i iskustva prenesemo u regiju Zapadnog Balkana danas potpisujemo sporazum sa RYCOom", ističe izvršni direktor Instituta, gosp. Jasmin Bešić i dodaje da je posebno ponosan i zadovoljan zbog činjenice da postoji institucija kao što je Regionalna kancelarija za saradnju mladih Zapadnog Balkana (RYCO).

„Sama ideja regionalne saradnje, dijaloga i rada s mladima postoji i pre osnivanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih, te iz tog razloga prepoznajemo značaj svih onih aktera koji aktivno i dugo rade na tome te mogu biti naši partneri za bolji region. Institut za razvoj mladih KULT je kredibilan partner i značajan resurs iskustva i verujem da će doprineti kvaliteti našeg rada kako u Bosni i Hercegovini, tako i na Zapadnom Balkanu“, izjavio je generalni sekretar RYCO-a, gosp. Đuro Blanuša, te istakao važnost saradnje i povezivanja mladih u regiji, ali i posebno unutar same Bosne i Hercegovine.

Nakon ptopisivanje Memoranduma Institut za razvoj mladih KULT i RYCO razmatraju zajedničke inicijative koje će provoditi u budućnosti, a od kojih će najveću korist imati upravo mladi iz Zapadnog Balkana.

IMG 9281

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je nezavisni institucionalni mehanizam

uspostavljen od strane Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i

Srbije, u cilju promocije duha pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe

omladinskih razmjena. U okviru svog rada, RYCO podržava projekte koji doprinose pomirenju u

regionu kroz povećanje mobilnosti mladih, saradnje i aktivizma.

Više o RYCO-u možete pogledati na njihovoj web stranici.

*Ovo određenje ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search