12. august, Dan mladih-dijalog i uzajamno razumijevanje

Ujedinjene nacije su tekuću 2010 – 2011. godinu proglasile godinom mladih pod sloganom „Naša godina, naš glas“. Međunarodni dan mladih obilježava se svake godine 12. augusta. Ovaj datum definiran je kao dan izuzetne svijesti o potrebama mladih, dan kada se obilježava i slavi moć, snaga i jedinstvo mladih širom svijeta.

.

Tim povodom 12. augusta u Banjoj Luci, centralnom mjestu obilježavanja Dana mladih u Bosni i Hercegovini, održala se konferencija Dan mladih – dijalog i uzajamno razumijevanje, u organizaciji Omladinskog savjeta Republike Srpske, uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta iz Vlade Republike Srpske. Udruženje KULT imalo je zapaženo učešće u konferenciji.
Konferenciji je prisustvovao izvršni direktor KULTA Jasmin Bešić, kao jedan od panelista o temi Omladinsko zakonodavstvo: od lokalnog ka globalnom. Bešić je kazao da je analiza položaja mladih u BiH pokazala da su najveći problemi mladih nezaposlenost, loše obrazovanje, nemobilnost mladih i mala mogućnost da se uključe u društvena događanja. Dodao je da je RS mnogo više instituicionalno uradila za mlade, u odnosu na FBiH i Brčko-Distrikt.
Konferenciju je otvorio prof. dr. Proko Dragosavljević, ministar porodice, omladine i sporta u Vladi RS-a. Pored ostalihna konferenciji su kao panelisti/kinje učestvovali Violeta Kovačević ispred OSCE-a, Yuri Afanasiev ispred UN-a, Boris Iarochevitch ispred Delegacije EU-a, te predstavnici/e različitih nivoa vlasti u BiH.
U znaku obilježavanja toga dana, održan je niz aktivnosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search