Vršnjački edukatori/ce - od prakse do samoosnaživanja

Vršnjački edukatori/ce iz partnerskih općina/opština Istočna Ilidža, Ilidža, Fojnica, Višegrad, Vitez, Novi Grad Sarajevo, Tešanj, u protekla tri dana prisustvovali/e su naprednom treningu poznatijem kao Follow up. Trodnevni trening održan je u prostorijama Spajalice u periodu od 20. do 22. maja o.g.

Edukacije vršnjaka/kinja o temi seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava, kao i o drugim temama, mladi peer edukatori/ce provode u lokalnim zajednicama, u osnovnim i srednjim školama. Samim tim, nadogradnja i jačanje postojećeg znanja vršnjačkih edukatora/ica, posebna posvećenost vještinama javnog obraćanja, pripremanje i izvođenje prezentacija, uvježbavanje za rad sa različitim grupama i uzrastima, bile su neke od aktivnosti Follow up-a. 

Napredni trening rješio je mnoge dileme naših vršnjačkih edukatora/ica. Održani trening bio je idealna prilika da mladi postave mnoštvo pitanja i da na njih dobiju tačne odgovore. Na naprednom treningu pažljivo su se pratile vještine koje su edukatori/ce usvojili na prethodnim treninzima, te ima je skrenuta pažnja na one vještine koje malo ili nimalo koriste u svom radu. Vrlo je važno da edukator/ica svoje znanje kontinuirano nadograđuje, ali tačnim i provjerenim informacijama.

Follow up predstavlja posljednju kariku u lancu aktivnosti za peer edukatore/ice u okviru GIZovog omladinskog zdravstvenog projekta. U narednom periodu, s obzirom na završetak cjelokupnog procesa obuke, vršnjačkim edukatorima/cama bit će uručeni i certifikati.

.

           follow_up_006  follow_up_009

           follow_up_015  foll

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search