Online aktivizam – znamo kako donijeti promjene

Moguće je „online“ boriti se za promjene! Online aktivizmom mladi ljudi mogu direktno i indirektno doprinijeti svojoj lokalnoj zajednici, ali i šire, promovišući i zalažući se za ideje i aktivnosti koje će imati pozitivan ishod.

IMG 3690

Promotivnom akcijom „Online aktivizam za početnike“, predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT, upoznali su danas građane Sarajeva sa internetskim alatima kojima se mogu postići društvene promjene. Podijeljeno je oko 500 brošura u kojima je ukazano ne prednosti korištenja interneta u aktivizmu.  U brošuri je prikazano više od 10 online alata sa detaljnim uputstvima - kako, kada, gdje i u koje svrhe ih koristiti. 

IMG 3686

„Uz pomoć jednostavnih alata na internetu možete sami napraviti web-stranicu, osnovati stranicu na Facebooku i nalog na Twitteru, snimiti video i lako ga montirati, organizirati uživo prijenose događaja. Možete organizirati online peticiju, sakupljati novac za novu ideju, predstaviti istraživanje i pisati o tome na blogu. Sve ove platforme možete povezivati jednu s drugom – objasnila je Mirela Ajanović, voditeljica projekta UMiD online u Institutu za razvoj mladih KULT.

Dodala je da su ovo samo alati koji mogu olakšati mnoge stvari, ali da pravu promjenu donose upravo građani i to svojim aktivnostima.

„Raduje nas da su građani Sarajeva, posebno mladi, bili zaista zainteresovani da čuju ono što smo željeli reći. Drago nam je da su mladi s nama podijelili pozitivna iskustva i da se neki od njih već dobro koriste online alatima i da su već dobri aktivisti – zaključila je Ajanović.

IMG 3664

IMG 3662

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search