Uz lokalni i održivi razvoj BiH ide naprijed

Preko stotinu i dvadeset učesnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine prisustvuje dvodnevnoj konferenciji BiH ide naprijed: Lokalni i održivi razvoj koja se održava u Sarajevu 17. i 18. marta 2022. godine.

Koliko je važna samoodrživosti organizacija, kada je pravo vrijeme za postizanje finansijske neovisnosti, te na koji način je ostvariti, samo su neke od tema o kojima učesnici imaju priliku slušati i razgovarati.

Događaj organiziran u sklopu inicijative Snaga lokalnog okupio je predstavnike nevladinih organizacija, javnog i privatnog sektora, te različite goste iz međunarodnih agencija i organizacija koji su podijelili pozitivne primjere iz prakse, znanja, iskustva, ali i izazove sa kojima su se susreli na putu postizanja samoodržive organizacije.

“U vrijeme podjela i polariziranosti BiH treba vašu kreativnost i posvećenost u prevazilaženju podjela kako biste stvorili bolju budućnost za ovu prelijepu zemlju – zemlju koju čuvam u srcu”, na početku konferencije poručila je u video obraćanju, Samantha Power, USAID administratorica.

Tokom konferencije učesnici će prisustvovati tri panela posvećena najvažnijim temama vezanim za održivost nevladinih organizacija:

  • Uloga međunarodnih donatora u izgradnji lokalnih kapaciteta,
  • Na putu ka organizacijskoj održivosti,
  • Uloga jedinice lokalne samouprave u održivosti nevladinih organizacija.

“Konferencija BIH ide naprijed: Lokalni i održivi razvoj organizirana je od strane Instituta za razvoj mladih KULT i Mreže za izgradnju mira uz podršku USAID-a u BIH. Želimo razgovarati o tome kako još bolje možemo iskoristiti sve potencijale i resurse koje imamo u lokalnim zajednicama a kako bi se lokalni razvoj još više poboljšao”, rekla je Šeherzada Halimić izvršna direktorica Instituta.

Snježana Ivandić-Ninković, program menadžerica Snaga lokalnog u Mreži za izgradnju mira objasnila je da je aktivnost Snaga lokalnog počela prije godinu i pol dana, uz podršku USAID-a BIH. „Ovo je jedan inovativan pristup razvoju lokalnih zajednica gdje se najviše oslanjamo na organizacije civilnog društva koje aktivno rade u svojim zajednicama i koje imaju zadatak da na terenu prema potrebama građana usmjeravaju određene aktivnosti ali u saradnji sa lokalnim vlastima i biznisima“.

Inicijativa Snaga lokalnog podržava lokalne organizacije u stvaranju i postizanju samoodrživosti organizacija, a sve to u cilju rješavanja konkretnih problema i poboljšavanja uvjeta života u zajednicama, gradovima, te u državi.

BiH ide naprijed

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

European Youth Capital 2026Podrška dobrom upravljanjuRad s mladima

Da li će Sarajevo biti Evropska prijestolnica mladih 2026?

Zahvaljujući iskazanoj posvećenosti mladima, kontinuiranom ulaganju i integriranju mladih u svakodnevni gradski...

Partnerstvo s vlastimaStrategije prema mladima

Nastavljen proces izrade Strategije prema mladima Grada Srebrenik

Drugim sastankom koordinacionog tijela i radnih grupa održanom u prostoru Doma kulture...

Partnerstvo s vlastima

Koliko nas i kako košta korupcija u BiH?

Rezultati Istraživanja o položaju mladih u BiH Instituta za razvoj mladih KULT...

Partnerstvo s vlastima

Zviždači – glas savjesti i demokratije. Štitimo li ih dovoljno?

U zemljama gdje su uspostavljeni efikasni mehanizmi zaštite prijavitelja korupcije, popularno zvanih...