Mladi su srce Sarajeva – stavovi i mišljenja mladih za Sarajevo po mjeri mladih!

Grad Sarajevo ušao je u finale za prestižnu titulu Evropska prijestolnica mladih. Kako bi dobili status prijestolnice mladih, Sarajevo treba graditi po mjeri mladih, a ono što je najvažnije jesu stavovi i mišljenja mladih.

Danas je održan događaj pod nazivom Mladi su srce Sarajeva: Dijalog mladih i vlasti, kojem su se priključili svi motivirani mladi ljudi koji su željeli predložiti, inovirati i smišljati kreativna rješenja za stvaranje boljih uslova za mlade u Sarajevu.

Ovaj događaj mladima je pružio priliku da razgovaraju sa političarima i predstavnicima različitih institucija iz Kantona Sarajevo, Federacije BiH i drugih nivoa vlasti. Mladi su zajedno sa donosiocima odluka i predstavnicima vlasti razgovarali o konkretnim idejama i aktivnostima iz različitih oblasti koje će biti sastavni dio programa za dobijanje titule Evropske prijestolnice mladih.

Na događaju obratili su se načelnici i predstavnici Općine Novo Sarajevo, Općine Centar, Općine Stari Grad i Općine Novi Grad. Zaključili su da podržavaju mlade, te naglasili da su mladi pozvani da uvijek traže podršku Općina, a u narednom periodu će ta podrška biti još progresivnija. Također, istakli su i da podržavaju vijeća mladih i omladinske organizacije u cilju da se uključe u procese odlučivanja i budu aktivni u svim procesima koje Općine provode.

Grad Sarajevo i četiri općine koje su u sastavu Grada danas su potpisali  Sporazum o saradnji kojim se još jednom daje podrška Sarajeva, ali i pokazuje spremnost za kreiranje boljih uvjeta za mlade.

Na današnjem događaju obratio se i Jasmin Bešić, generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT: “Institut za razvoj mladih KULT preko 20 godina djeluje u Bosni i Hercegovini i regiji i jedan je od glavnih inicijatora za donošenje zakonskih rješenja koja se tiču mladih u BiH. U Kantonu Sarajevo imamo odličnu saradnju sa svim općinama, a radili smo na izradi i provođenju strategije prema mladima najprije na općini Ilidža koja je prva u BiH dobila takav dokument, zatim sa općinom Novo Sarajevo, općinom Centar i drugim općinama u gradu Sarajevo. Danas ovdje vidim i predstavnike  Ilijaša, Ilidže i Hadžića koji snažno podržavaju ovo iako nisu formalno u sastavu grada, a to je vrlo važno. Ovaj projekt važan je, ne samo da Sarajevo dobije ovu sjajnu titulu, nego i da još jednom naglasimo značaj ulaganja u mlade ljude, ispunjenje svih strateških dokumenata i da Sarajevo kao glavni grad bude uzor drugim gradovima u što boljoj politici prema mladima i radu s mladima.”

Nakon toga, uslijedio je i rad u grupama, gdje se razgovaralo o prostoru za mlade, o donosiocima odluka koji mogu podržati mlade, te o posebnosti grada Sarajeva i potrebama mladih ljudi. Promišljajući o problemima mladih, kreativnim idejama kako odgovoriti na postojeće potrebe i probleme mladih, te idejama kako da Sarajevo bude više naklonjeno mladima, mladi su zaključili da mogu učiniti Sarajevo boljom sredinom za život svih nas.

Partneri Gradu Sarajevo za aplikaciju Sarajevo Evropska prijestolnica mladih su: Institut za razvoj mladih KULT, Udruženje Zora, Općina Stari Grad, Općina Centar, Općina Novo Sarajevo, Općina Novi Grad, Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo, Vijeće mladih Općine Stari Grad, Vijeće mladih Novi Grad i Vijeće mladih Federacije BiH.

Titulu Evropske prijestolnice mladih svake godine dodjeljuje najveća platforma omladinskih organizacija u Evropi, Evropski forum mladih. Gradovi finalisti za 2026. godinu pokazali su posvećenost mladima, kontinuirano ulaganje i integriranje mladih u svakodnevni gradski život. Zajedničkim snagama ostvarimo cilj dobijanja titule Evropske prijestolnice mladih jer MLADI su SRCE SARAJEVA.

%s Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

European Youth Capital 2026Podrška dobrom upravljanjuRad s mladima

Da li će Sarajevo biti Evropska prijestolnica mladih 2026?

Zahvaljujući iskazanoj posvećenosti mladima, kontinuiranom ulaganju i integriranju mladih u svakodnevni gradski...

Partnerstvo s vlastima

Koliko nas i kako košta korupcija u BiH?

Rezultati Istraživanja o položaju mladih u BiH Instituta za razvoj mladih KULT...