Vrijeme za sebe i mentalno zdravlje – pronađite ga!

Institut za razvoj mladih KULT održao je  NVO MeetUp o temi Kako se izboriti sa sindromom burnouta?

Zaključci i savjeti navedeni u ovom tekstu nastali su kroz razgovor sa:
Senkom Čimpo, psihologinjom i psihoterapeutkinjom i
Đanom Lončaricom, psihologinjom i psihoterapeutkinjom.

  • Budite svjesni problema!

Jedini način za borbu sa mentalnim oboljenjima je svijest o tome da problem postoji. Kada osoba prestane poricati i postane svjesna prisutnosti određenog problema, biće u stanju da potraži pomoć. Sve dok se problem negira, ruke su vam vezane i bespomoćni ste.

  • Kada se nađete u nekom od ovih stanja, potražite pomoć!

Iscrpljeni ste, imate osjećaj konstantnog neuspjeha, gubite samopouzdanje i vjeru u sebe i osjećate se nesposobno da napravite bilo kakve promjene u životu. Osim toga, upali ste u “zatvoreni krug”, postajete umorni i nervozni. Hrana postaje vaš najbolji prijatelj ili neprijatelj, naglo mršavite ili se debljate, a imate i problema sa spavanjem. Osjećate ljutnju i krivite druge za ono što vam se događa, otvoreno počinjete biti kritični prema nadređenima i kolegama?Osjećate se bespomoćno, često ste bolesni, anksioznost i depresija postaju dio vaše svakodnevnice. Bez obzira na to, je li iza svake rečenice tačka ili upitnik, vrijeme je da potražite pomoć!

  • Priča o burnoutu je priča o ravnoteži.

Obaveze, količina posla i odgovornost za posao samo su jedan dio slagalice koja čini vaš život. Neka vaši dani, sedmice i mjeseci budu ispunjeni raznolikim sadržajem. Vodite računa da vaš privatni život bude podjednako zastupljen kao i poslovne obaveze. Prijatelji, porodica, hobiji, ispunjavanje ličnih potreba i osjećaja moraju upotpunjavati vaše vrijeme. Tada sindrom burnouta sigurno neće utjecati na vaše mentalno zdravlje.

  • Kada ne znam reći ništa o sebi, osim da sam dio svog radnog okruženja, tada sam u problemu!

Budite dio vašeg socijalnog okruženja, stvarajte konekcije i uloge u svom životu! Vi ste više od uposlenika neke firme/organizacije. Budite prijatelj, partner, poznanik, porodični srodnik podjednako kao i radnik. Koliko god sindrom burnouta bio vezan za posao, rad na sebi će zasigurno poboljšati nošenje sa stresom, te prevenirati brojne druge negativne posljedice.

  • Potražite pomoć kada postanete svjesni problema.

Ukoliko niste u finansijskoj mogućnosti da potražite pomoć stručne osobe, odnosno psihoterapeuta obratite se najbližima. Bliske osobe u vašem životu mogu biti odlični slušaoci za problem koji imate, a često ga mogu i razumjeti i pružiti podršku. Posjetite sa njima vama ugodno mjesto i razgovarajte o vašim problemima.

  • Obratite se svom nadređenom – s druge strane je također čovjek.

Kada osjetite da vašim problemima nema kraja niti pomoći, pokušajte razgovarati sa svojom nadređenim. Budite iskreni o svojim osjećanjima prema poslu koji obavljate, te pokušajte zatražiti određene promjene u vašim radnim navikama koje bi mogle osvježiti vaše poslovno okruženje i obaveze. Promjena radnog vremena, poslovnih obaveza i preraspodjela posla mogu biti načini da ponovno postanete privrženi svom radnom mjestu.

Želimo da vam ovi savjeti budu korisni u budućem radu i prevenciji sindroma burnouta.

 

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

ObukeOmladinski radnici

Jačanje vještina omladinskih radnika kroz razumijevanje politika prema mladima

Uspješne politike prema mladima uključuju različite mehanizme koji omogućavaju njihovo uključivanje u...

Obuke

Trening Informiranje javnosti i odnosi s medijima

Trening Informiranje javnosti i odnosi s medijima je vrlo značajan jer danas živimo u...