Lakše do željenog posla!

Polaznice i polaznici 14. generacije obuke za mlade lidere/ice UMID – Uči, misli, djeluj! na desetom modulu, koji je ujedno i posljednji, obrađivali su temu Traženje posla. Modul je održan u Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica u periodu od 5. do 7. septembra. Nekoliko polaznika/ca su već imali radna iskustva ili su imali priliku tražiti posao i njima je ovaj modul poslužio kako bi uvidjeli da li su pravili neke greške prilikom traženja posla, odnosno šta su radili dobro, a ostali su imali priliku po prvi put upoznati se sa izazovima tržišta rada.

Polaznici/e su na modulu učili kako napisati CV, motivaciono pismo, te kako se ponašati na razgovoru za posao. Pored toga dobili su bazične informacije trenutnog stanja na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, šta poslodavci traže, koji poslovi su najtraženiji, kako stoje statistički podaci. Zahvaljujući tome polaznice i polaznici su analizirali svoj trenutni položaj na tržištu rada, svoje želje i htijenja, te vještine na kojima moraju poraditi kako bi došli do željenog posla. 

“Kao praktikantica Instituta za razvoj mladih KULT imala sam priliku prisustvovati posljednjem modulu UMID-a. Tema je bila izuzetno zanimljiva i korisna iako sam se do sada već susretala sa svim što ide uz traženje posla. Posjedujem neko iskustvo u ovoj oblasti, ali savjeti koje smo dobili na modulu će mi uveliko olakšati traženje posla u budućnosti, te pomoći da se na najbolji način predstavim budućem poslodavcu.“, ističe Sumeja Huseinović, praktikantica Instituta za razvoj mladih KULT.

Sumeja HSumeja Huseinović

Pored sticanja novih znanja i vještina, polaznici/e su i ovaj modul imali priliku za druženje i zabavu. Budući da se radi o posljednjem modulu, naglasak je bio na ugodnoj i opuštenoj atmosferi. Sve to je dodatno učvrstilo prijateljstvo među njima koje će se nastaviti i nakon završetka obuke.

„S obzirom da je moj dolazak na modul, ujedno i prvi susret sa polaznicima UMID-a, iskreno mogu reći da sam ostala ugodno iznenađena načinom na koji su me ugostili. Tokom modula provodili smo zajedno vrijeme, družili se i razmjenjivali iskustva. Drago mi je što sam bila dijelom cijele te priče i nadam se da će se poznanstva koja sam tu stekla razvijati u budućnosti.“ – Sumeja Huseinović, praktikantica Kult-a.
U narednom periodu će svi oni koji su zadovoljili određene kriterije moći pristupiti završnom ispitu koji je ujednoj i posljednji korak za uspješan završetak same obuke. Nakon toga, biti će organizirana završna ceremonija dodjele certifikata čime obuka formalno završava.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...