Edukacijom protiv korupcije!

U proteklom periodu u Hadžićima i na Ilidži održane su radionice za mlade čiji je cilj edukacija i informiranje mladih o pojavnim oblicima korupcije i načinu prijavljivanja korupcije.

Radionice su privukle pažnju učesnika zanimljivim sadržajem. Mladi su kroz kviz znanja o korupciji imali priliku naučiti nešto više o oblicima korupcije u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Učesnici koji su pokazali najbolje znanje dobili su i simbolične nagrade. U okviru radionica organizirana je i igra uloga. Podijeljeni u grupe učesnici su dobili priče o koruptivnim radnjama, a njihov zadatak je bio kreirati kraj priče koji će ukazati na moguća rješenja problema iz percepcije grupe.

Održane radionice su još jednom pokazale da postoji zainteresiranost mladih u našoj zemlji da uče o korupciji, koruptivnim radnjama i načinu prijavljivanja korupcije. Iako je tema zastupljena samo kroz neformalno obrazovanje, mladi su se složili da bi bilo korisno da se o štetnosti korupcije i njenim pojavnim oblicima više uči kroz predavanja u srednjim školama, pa i na fakultetima jer to trenutno nije slučaj.

Kroz diskusije  u sklopu radionica mladi su navodili različite primjere korupcije u BiH. Posebnu pažnju je privuklo pitanje prijave korupcije, odnosno posljedica i rezultata prijavljivanja. Učesnici su ovom prilikom istaknuli da u BiH ne postoji dovoljno presuda i dokaza koji bi građanima, a posebno mladima, dali povjerenja da tijela zadužena za borbu protiv korupcije mogu spriječiti korupciju i kazniti one koje čine kaznena djela. Između ostalog su naglasili i angažman svih drugih tijela i institucija koje su zadužene da nastave otkrivati i kažnjavati koruptivne radnje.

Na radionici održanoj u prostorijama K-HUB u Hadžićima učestvovali su mladi iz Udruženja STARt. Udruženje mladih „STARt“ je relativno novo udruženje koje je nedavno krenulo sa radom i aktivnostima. To je ujedno i prvo udruženje mladih u općini Hadžići. Kroz rad na razvoju mladih među osnivačima se javila potreba da se osnuje udruženje. Iako je tek na samom početku djelovanja, Udruženje već broji više od 40 članova. Cilj im je da kroz društveno korisni rad poboljšaju uvjete i društveni život mladih.

Učesnici druge radionice bili su članovi Vijeća mladih Općine Ilidža. Vijeće mladih Općine Ilidža formirano je u aprilu 2023. godine, a osnivanje organizacije je plod udruživanja nekoliko omladinskih organizacija sa područja općine Ilidža, s ciljem unapređenja života mladih kroz aktivno zagovaranje njihovih interesa i potreba. Vijeće mladih Općine Ilidža je tu da mladima pruži mjesto gdje mogu djelovati, organizirati aktivnosti, mjesto za nove inicijative, mjesto odakle kreću promjene za mlade.

Radionice su dio aktivnosti u okviru inicijative Reci NE korupciji u Kantonu Sarajevo. Inicijativu realizira Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Inicijativa se provodi uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske te nastoji privući pažnju javnosti, ukazati na štetnost korupcije na život pojedinaca, ispitati stavove građana i mladih o korupciji te pružiti osnovne informacije o borbi protiv korupcije.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *