Šta nam poručuju starije generacije?

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova u BiH, svaka treća žena starija od petnaest godina pretrpjela je neki oblik nasilja. Iako statistički podaci postoje, o pravim brojkama teško je govoriti jer veliki broj slučajeva ostaje neprijavljen. U Bosni i Hercegovini ali i širom svijeta, svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan – dan podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti i borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Institut za razvoj mladih KULT skoro deset godina obilježava Narandžasti dan, a već treću godinu u aktivnosti uključuje i stariju generaciju, zapisujući mudre poruke i pažljivo slušajući njihove životne priče i iskustva. S ciljem obilježavanja ovomjesečnog Narandžastog dana, naš Obrazovno-razonodni centar za mlade Spajalica posjetili su korisnici doma Sentivo na Ilidži, a nakon toga naši uposlenici su se družili i sa korisnicima Vitalis – doma za starije i nemoćne osobe na Ilidži, te Gerontološkog centra u Nedžarićima.

Dijeleći svoja iskustva, znanja i priče iz mladosti, ljudi starije životne dobi uživali su u druženju i korisnom razgovoru sa uposlenicima Instituta. Posebna pažnja posvetila se razgovoru o Narandžastom danu, redovnim mesečnim aktivnostima Instituta u cilju podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti i sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama, a druženja i razgovori rezultirali su zaključkom da za nasilje ne postoji opravdanje.

Korisnici doma Sentivo, doma Vitalis i Gerontološkog centra podijelili su sa nama i svoja mišljenja o mladima danas, o podršci koju mladi pružaju jedni drugima, poredeći sve situacije sa periodom kada su oni bili mladi i sa situacijama s kojima su imali priliku susretati se.

Svi oni imali su različite priče, ali isti stav – bh društvo mora stati iza žena i djevojčica koje su žrtve nasilja!

Podrška društva u cjelini je ključna u prevazilaženju svih oblika nasilja i rodnih stereotipa koji doprinose nasilju, a naši učesnici su odlučili biti dio ove priče i poslati poruke žrtvama nasilja, ohrabrujući ih da prijave nasilje i promijene svoj život.

Zahvaljujemo se svim učesnicima na ugodnom druženju, korisno provedenom vremenu i želji da pruže podršku i na taj način doprinesu podizanju svijesti o ovom problemu.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...