Šta nam poručuju starije generacije?

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova u BiH, svaka treća žena starija od petnaest godina pretrpjela je neki oblik nasilja. Iako statistički podaci postoje, o pravim brojkama teško je govoriti jer veliki broj slučajeva ostaje neprijavljen. U Bosni i Hercegovini ali i širom svijeta, svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan – dan podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti i borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Institut za razvoj mladih KULT skoro deset godina obilježava Narandžasti dan, a već treću godinu u aktivnosti uključuje i stariju generaciju, zapisujući mudre poruke i pažljivo slušajući njihove životne priče i iskustva. S ciljem obilježavanja ovomjesečnog Narandžastog dana, naš Obrazovno-razonodni centar za mlade Spajalica posjetili su korisnici doma Sentivo na Ilidži, a nakon toga naši uposlenici su se družili i sa korisnicima Vitalis – doma za starije i nemoćne osobe na Ilidži, te Gerontološkog centra u Nedžarićima.

Dijeleći svoja iskustva, znanja i priče iz mladosti, ljudi starije životne dobi uživali su u druženju i korisnom razgovoru sa uposlenicima Instituta. Posebna pažnja posvetila se razgovoru o Narandžastom danu, redovnim mesečnim aktivnostima Instituta u cilju podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti i sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama, a druženja i razgovori rezultirali su zaključkom da za nasilje ne postoji opravdanje.

Korisnici doma Sentivo, doma Vitalis i Gerontološkog centra podijelili su sa nama i svoja mišljenja o mladima danas, o podršci koju mladi pružaju jedni drugima, poredeći sve situacije sa periodom kada su oni bili mladi i sa situacijama s kojima su imali priliku susretati se.

Svi oni imali su različite priče, ali isti stav – bh društvo mora stati iza žena i djevojčica koje su žrtve nasilja!

Podrška društva u cjelini je ključna u prevazilaženju svih oblika nasilja i rodnih stereotipa koji doprinose nasilju, a naši učesnici su odlučili biti dio ove priče i poslati poruke žrtvama nasilja, ohrabrujući ih da prijave nasilje i promijene svoj život.

Zahvaljujemo se svim učesnicima na ugodnom druženju, korisno provedenom vremenu i želji da pruže podršku i na taj način doprinesu podizanju svijesti o ovom problemu.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavno i stručno osoblje iz BiH učilo metode i tehnike za podržavajuće učionice

Nastavno i stručno osoblje srednjih škola u Bosni i Hercegovini se redovno...

Rad s mladima

Inicijativom “Omladinski akcelerator” do dijaloga za bolji položaj mladih u općini Novo Sarajevo

U nastojanju da osnaži mlade u Bosni i Hercegovini i unaprijedi njihovo...

Rad s mladimaUpravljanje grantovima

Razmjenom iskustava do snažnijeg omladinskog sektora u BiH

Institut za razvoj mladih KULT danas je organizirao događaj pod nazivom ExCHANGE...