Ambasadorica Švedske u BiH podržala inicijativu #darujzanastavu i uručila laptope učenicima

Praćenje online nastave za pojedine učenice i učenike u BiH je veliki izazov jer ne posjeduju adekvatnu tehničku opremu. Zbog toga je Institut za razvoj mladih KULT od početka krize izazvane pandemijom COVID-19 pokrenuo inicijativu #darujzanastavu, koju je danas podržala i ambasadorica Švedske u BiH, Johanna Strömquist.

Ambasadorica je zajedno s osobljem Instituta posjetila dvije porodice u Vogošći i selu Rječica kod Sarajeva i tom prilikom im lično uručila laptope, knjigu “Bertov dnevnik” i riječi ohrabrenja, posebno značajne u ovim vanrednim okolnostima. Istakla je važnost obrazovanja u razvoju mladog čovjeka i da obrazovanje ni u kojem slučaju ne smije biti privilegija, nego dostupno i ravnopravno za svakoga, jer je to jedno od osnovnih ljudskih prava.

Laptopi su uručeni učenicima iz porodica slabijeg imovinskog stanja i ostat će u trajnom vlasništvu učenika kako bi im obrazovanje bilo olakšano i po povratku u školske klupe. Porodice su izrazile zahvalnost, ali i određenu dozu iznenađenja, jer nisu vjerovali da će njihov apel za potrebom tehničke opreme biti i realiziran. Učenik koji je dobio laptop obećao je da će se potruditi biti još bolji u školi i nije skrivao sreću jer napokon ima vlastiti računar. Zahvalio se ambasadorici na posjeti i donaciji, te joj poželio mnogo sreće u daljnjem radu.

Foto 2

Ova donacija realizirana je u okviru inicijative #darujzanastavu, koju je Ambasada Švedske u BiH podržala sa 180 uređaja za učenice i učenike iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave