Faris Šehić pobjednik Sketch battle-a STOP VIOLENCE

Diljem svijeta svakog 25. u mjesecu različitim aktivnostima obilježava se Narandžasti dan – Dan prevencije nasilja nad ženama i  djevojčicama. Potrebno je naglasiti da fizičko nasilje, nije jedini oblik nasilja nad ženama i nije jedini način da se žene u današnjem društvu osjećaju zapostavljeno, izdano, obespravljeno. Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova, 52,8% žena je pretrpjelo neki oblik nasilja, ali iako određeni statistički podaci postoje, o pravim brojkama teško je govoriti.

Zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom COVID-19, žrtve nažalost provode više vremena sa počiniteljem nego inače te je zabilježen porast od 22% u slučajevima prijavljenog nasilja. Kako bi pružili podršku žrtvama i poslali im ohrabrujuću poruku da nisu same, Institut za razvoj mladih KULT u suradnji sa Obojenom klapom organizirao je online aktivnost ‘Sketch battle STOP VIOLENCE’  u svrhu obiležavanja Narandžastog dana u mjesecu maju 2020. godine. Učesnicima/cama je pružena prilika da kroz crtanje skica STOP VIOLENCE pošalju poruku podrške žrtvama.

Članovi žirija ocjenjivali su sve pristigle radove i proglasili najbolji. Žiri su sačinjavali naš poznati reper Adnan Hamidović Frenkie, grafiti umjetnik HUKE, grafiti umjetnica Hana Hodžić te Samir Mahmić iz Instituta za razvoj mladih KULT. Radovi su ocjenjivani na osnovu kriterija koji je tražio kreativnosti i orginalnost, ali i putem bodovanja broja lajkova na skicama koje su objavljene na instagram profilu Obojene klape. Odlukom žirija i bodovanjem lajkova izabrana je najbolja skica čiji je autor Faris Šehić iz Bugojna. Najbolja skica bit će nagrađena ocrtavanjem na odgovarajućem mjestu uz pomoć Obojene klape u okviru grafiti radionice, koju Institut priprema u svrhu obilježavanja Narandžastog dana u narednom periodu, ali i prigodnim poklonom Obojene klape.

Smatramo kako je neophodno da se cjelokupno društvo uključi i pruži podršku žrtvama nasilja te ćemo nastaviti sa organiziranjem raznih aktivnosti u svrhu obilježavanja Narandžastog dana. Nasilje je moguće prijaviti, potpuno anonimno, na brojeve telefona: RS 1264 i FBiH 1265.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...