Ambasadorica Švedske u BiH podržala inicijativu #darujzanastavu i uručila laptope učenicima

Praćenje online nastave za pojedine učenice i učenike u BiH je veliki izazov jer ne posjeduju adekvatnu tehničku opremu. Zbog toga je Institut za razvoj mladih KULT od početka krize izazvane pandemijom COVID-19 pokrenuo inicijativu #darujzanastavu, koju je danas podržala i ambasadorica Švedske u BiH, Johanna Strömquist.

Ambasadorica je zajedno s osobljem Instituta posjetila dvije porodice u Vogošći i selu Rječica kod Sarajeva i tom prilikom im lično uručila laptope, knjigu “Bertov dnevnik” i riječi ohrabrenja, posebno značajne u ovim vanrednim okolnostima. Istakla je važnost obrazovanja u razvoju mladog čovjeka i da obrazovanje ni u kojem slučaju ne smije biti privilegija, nego dostupno i ravnopravno za svakoga, jer je to jedno od osnovnih ljudskih prava.

Laptopi su uručeni učenicima iz porodica slabijeg imovinskog stanja i ostat će u trajnom vlasništvu učenika kako bi im obrazovanje bilo olakšano i po povratku u školske klupe. Porodice su izrazile zahvalnost, ali i određenu dozu iznenađenja, jer nisu vjerovali da će njihov apel za potrebom tehničke opreme biti i realiziran. Učenik koji je dobio laptop obećao je da će se potruditi biti još bolji u školi i nije skrivao sreću jer napokon ima vlastiti računar. Zahvalio se ambasadorici na posjeti i donaciji, te joj poželio mnogo sreće u daljnjem radu.

Foto 2

Ova donacija realizirana je u okviru inicijative #darujzanastavu, koju je Ambasada Švedske u BiH podržala sa 180 uređaja za učenice i učenike iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...