Javni poziv: Učešće na dijalogu mladih i vlasti – u susret prvoj strategiji prema mladima FBiH!

Radna grupa za izradu strategije prema mladima FBiH uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, a u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT i Vijećem mladih Federacije BiH raspisuje Javni poziv za učešće na događaju Dijalog mladih i vlasti: Strategija prema mladima Federacije BiH 2024 -2027!

Poziv upućujemo mladima, predstavnicima omladinskih organizacija i organizacija koje rade sa mladima na području Federacije BiH.

O Dijalogu mladih i vlasti

Ovaj dvodnevni događaj predstavlja interaktivnu platformu putem koje će mladi iz cijele Federacije BiH, zajedno sa predstavnicima vlasti razgovarati o ključnim problemima, potrebama i rješenjima za mlade u Federaciji BiH. Na dijalogu nas očekuje preko 150 mladih, predstavnika institucija vlasti, međunarodne zajednice, omladinskih organizacija i organizacija civilnog društva.

Organizacija dijaloga unutar procesa izrade prve strategije za mlade Federacije BiH predstavlja značajan korak s obzirom na važnost ostvarivanja dijaloga i saradnje sa institucijama vlasti, ali i nedostatak sličnih inicijativa u prošlosti. Kreiranje prve strategije prema mladima FBiH će po prvi put nakon usvajanja Zakona o mladima FBiH iz 2010. godine, pružiti direktan, sistemski pristup poboljšanju položaja mladih u cijeloj Federaciji BiH.

Tokom Dijaloga, učesnici će imati priliku razgovarati i predlagati ideje unapređenja ovog strateškog dokumenta i to u oblastima koje su sastavni dio strategije prema mladima Federacije BiH.

Oblasti o kojima će se diskutovati tokom Dijaloga su:

  1. Aktivizam, volontiranje i omladinsko organizovanje
  2. Obrazovanje i nauka
  3. Rad, zapošljavanje i preduzetništvo
  4. Zdravstvena zaštita
  5. Socijalna briga
  6. Sigurnost mladih
  7. Kultura i sport
  8. Turizam i zaštita okoliša

Pitaš se zašto si nam ti potreban/na?

 Prepoznali smo da je vaša uloga na dijalogu od ogromne važnosti jer vaši stavovi, iskustva i ideje mogu biti temeljni za kreiranje efikasnih programa koji će poboljšati položaj mladih širom Federacije BiH. Napominjemo da je proces kreiranja strategije još uvijek u toku te svoj doprinos cjelokupnom procesu možete dati upravo učešćem na ovom događaju.

Ukoliko vam ova prilika zvuči zanimljivo i želite učestvovati u kreiranju politika koje će biti usmjerene na poboljšanje položaja mladih u Federaciji BiH, prijavite se za učešće u Dijalogu mladih i vlasti Federacije BiH!

Ko se može prijaviti?

 Ako si mlada osoba starosti od 15 – 30 godina, aktivna u svojoj lokalnoj zajednici, svjesna i suočena sa glavnim problemima lokalne zajednice u kojoj živiš i spremna ponuditi rješenja, onda je ovo prilika za tebe. Pridruži nam se, daj ideje i prijedloge šta može i treba biti bolje!

Kada i gdje?

Dijalog mladih i vlasti Federacije BiH održat će se 28. i 29. maja 2024. godine (utorak i srijeda) sa početkom u 12 sati, u prostoru Hotela Holiday u Sarajevu. Za sve koji dolaze izvan Kantona Sarajevo bit će pokriveni troškovi smještaja i prevoza.

Kako se možete prijaviti?

Ukoliko ste zainteresirani za učešće u Dijalogu mladih i vlasti, pozivamo vas da se prijavite putem prijavnog obrasca koji se nalazi na linku.

Prijave su otvorene do četvrtka 23. maja 2024. godine, do 12.00 sati, a nakon čega će svim učesnicima biti dostavljen program rada i tehničke upute.

Radujemo se zajedničkom kreiranju boljih politika prema mladima u Federaciji BiH!

Dokument javnog poziva možete preuzeti OVDJE.

NAPOMENA: Izrazi koji su radi preglednosti dati u jednom gramatičkom rodu u dokumentu bez diskriminacije se odnose jednako na osobe svih rodova.

 

#korakzamlade #mojastrategija #pitajmlade

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Politika prema mladimaStrategije prema mladima

Mladi u fokusu Grada Bihaća – Nacrt strategije je usvojen!

Usvojen je Nacrt strategije prema mladima Grada Bihać koja predstavlja značajan i...

Politika prema mladimaStrategije prema mladima

Šta donosi strategija prema mladima Federacije BiH?

Strategijom prema mladima Federacije BiH teži se postizanju sigurnog okruženja koje jača...